Sök

Kristina Lukes bryter tystnaden: ”Uppdraget förändrades”

Nellye-handel

Kristina Lukes lämnar Nelly. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vd:n får lämna med omedelbar verkan efter vinstvarningen.

Omvärldsläget är tufft och stålbadet har börjat för flera techbolag. E-handelsbolaget Boozt har både vinstvarnat och varslat om uppsägningar

I måndags kom beskedet att även modebolaget Nelly genomför förändringar efter att ha vinstvarnat för andra kvartalet. Bolaget byter ut vd:n Kristina Lukes inför den andra delen av omställningsarbetet. Uppsägningen sker med omedelbar verkan. 

Styrelseordförande Mathias Pedersen beskrev sortin som en ”ömsesidig uppgörelse” i en intervju med Breakit tidigare i veckan och slog fast att målet framåt är tydligt: ”Bolaget måste bli mer lönsamt”. 

Nu tar Kristina Lukes bladet från munnen I en intervju med sajten Ehandel.se. Hon bekräftar att det handlar om ett gemensamt beslut att hon lämnar topposten i e-handlaren. 

”Jag tror att båda parter är väldigt nöjda med den första delen av omställningsresan. Och nu blir det ett annat tempo och prio som behövs i ledarskapet.”

Hur diskussionerna har förts och om det skedde med kort varsel, vill inte Kristina Lukes avslöja, skriver sajten. Lukes säger istället att en vd alltid agerar på någon annans uppdrag och att när det förändras så kan det krävas ett nytt ledarskap. 

Fokuset på en hållbar affär, att rent krasst tjäna pengar på grundaffären, har tagit Nelly till ”en bra plats” och nu är bolaget rustat för nästa steg på omställningsresan, utvecklar Lukes.

”Nu får styrelse och ägare definiera vad det blir.”

Under Kristina Lukes två år på vd-posten har Nelly centraliserat till Borås. Arbetsstyrkan har minskats med omkring 100 personer. 

Om även Nelly kommer att behöva genomföra nedskärningar, likt konkurrenten Boozt, säger styrelseordföranden Mathias Pedersen: 

“Det får tiden visa. Det där måste hanteras i laga ordning. Det finns inget beslut om det här och nu.”

Nellys nettoförsäljning förväntas minska med ett tvåsiffrigt antal procent och rörelseresultatet förväntas bli negativt eller runt noll för det andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med att e-handlaren omsatte 396,7 miljoner kronor samma period ifjol, då rörelseresultatet uppgick till 7,0 miljoner kronor.

Styrelsen har tillsatt Helena Karlinder-Östlundh, nuvarande Chief People, Communications & Sustainability Officer, som tillförordnad vd.

Läs mer