Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tipser köptes upp i miljardaffär – nu kapas personalstyrkan rejält

F v: Tipsers grundare Axel Wolrath, Jonas Sjöstedt och Marcus Jacobsson. Foto: Jonas de Lange

I november förra året slukades Tipser av amerikanska Bolt. Prislappen: 1,8 miljarder kronor.

Nu kapas bolagets personalstyrka rejält, enligt uppgifter till Breakit.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Tipser har utvecklat en tjänst som gör det möjligt att bygga in en e-handel på vilken digital yta som helst. Kunderna kan exempelvis vara publicister eller prisjämförelsesajter som ger läsarna möjlighet att köpa de prylar som de ser på bild. 

Under sitt senaste redovisade räkenskapsår, som sträckte sig från 2020-09-01 till 2020-12-31 (4 månader) omsatte bolaget 12,6 miljoner kronor och gjorde en förlust på -19.8 miljoner kronor.

Trots den relativt låga omsättningen kunde grundarna Axel Wolrath, Marcus Jacobsson och Jonas Sjöstedt, sälja sin skapelse till amerikanska Bolt i november förra året för hela 1,8 miljarder svenska kronor. 

Detta stoppar nu inte Tipser från att behöva skära ner på personalstyrkan. Enligt en källa till Breakit handlar det om mer än hälften av personalen i Sverige, siffror som dock inte bekräftats av bolaget. Enligt samma källa ska de anställda ha fått beskedet under måndagen. Anledningen uppges likt många andra företag bero på de tuffare marknadsläget som råder för techbranschen och samhället i stort.

Nyheten kommer så sent som tre veckor efter att Techcrunch rapporterade om att Bolt i stort skulle behöva säga upp en 185 personer, mer än en tredjedel av hela bolaget.

“Det är ingen hemlighet att marknadsförutsättningar i hela vår industri och techsektorn i stort är under förändring. Som svar på makroutmaningarna har vi varit tvungna att ta till åtgärder för att anpassa vårt företaget”, sa vd Maju Kuruvilla då. 

Under 2020 ska 30 personer ha varit heltidanställda i Tipser i Sverige men den siffran förväntas ha ökat sen dess. 77 personer uppger på Linkedin att de arbetar för Tipser, vilket skulle innebära att cirka 40 anställda har sagts upp. 

Breakit har sökt Tipsers vd Marcus Jacobsson, som har avböjt att kommentera. Stephanie Tan, kommunikationsdirektör på Bolt, bekräftar dock nedskärningarna.

"Vi meddelade förra månaden att runt en tredjedel av Bolts personalstyrka skulle sägas upp över hela organisationen – detta inkluderar de här uppsägningarna i Sverige", skriver hon på mejl. 

Läs mer