Sök

Facket kallar Klarna till förhandling – anklagas för brott mot MBL

Klarnafintech

Martin Wästfelt, Unionen, Sebastian Siemiatkowski Klarna. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Det är allvarligt och vi måste agera mot det", säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Sedan Klarna gick ut med att de ska kapa sin arbetsstyrka med 10 procent har den fackliga kritiken varit massiv. Sparpaketet, som innebär att 350 personer kan mista sitt jobb i Sverige meddelades utan att facket hade blivit informerade.

"Det har inte varit någon kommunikation innan eller efter det och vi har inte fått mer information rörande förhandling med facket", sa Unionens fackklubbledare Sen Kanner till Svenska Dagbladet strax efter beskedet kom. 

Nu kallar både Unionen och Finansförbundet den svenska fintech-jätten Klarna till förhandlingen. Facken anser att Klarna har brutit mot Medbestämmandelagen, MBL:

"Vi ser att de har gjort fel både i samband med varslet, hur informationen har gått ut internt och hur Klarna har agerat mot de berörda medarbetarna", säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

"Vår bedömning är att det har begåtts brott mot MBL. Det är allvarligt och det måste vi agera mot."

Unionen är det största fackförbundet på Klarna och har idag ungefär 950 medlemmar. Klarna har valt att inte teckna kollektivavtal med Unionen men har ändå skyldigheter mot de anställda enligt Unionen.

"Det går inte att bete sig hur som helst för att man inte omfattas av kollektivavtal. Det finns fortfarande lagar samtliga arbetsgivare i Sverige måste följa", säger Martin Wästfelt.

Läs mer