Sök

Lars Wingefors svarar på kritiken om det Saudiska kapitalet

Embracer Group

Lars Wingefors och Mohammed Bin Salman. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Embracers starke man bryter tystnaden.

När den värmländska speljätten Embracer i förra veckan gjorde en nyemission och tog in 10 miljarder kronor kretsade de flesta frågor inte runt vad bolaget skulle använda kapitaltillskottet till. 

Istället var varifrån pengarna kom som stack ut. Miljarderna kom nämligen från PIF, den saudiska jättefonden som har kronprinsen Mohammed Bin Salman som ordförande. Bin Salman, eller MBS, som han också kallas har bland annat pekats ut som den ansvarige bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Investeringen fick bland annat Breakits Tobias Blixt att ifrågasätta om man kan acceptera investeringar från vilket håll som helst.

Sent på fredagskvällen skickade Embracers vd och starke man Lars Wingefors ut ett öppet brev där han försökte svara på kritiken.

“Vi är ett värderingsbaserat bolag och vårt engagemang för en decentraliserad verksamhetsmodell som ger fantastiska människor makten att ta deras egna beslut kommer alltid finnas kvar”.

Där garanterade han att bolagets styrning inte skulle förändras men välkomnade han samtidigt representanter för den saudiska fonden till Embracers styrelse i framtiden. 

I en intervju med Dagens industri utvecklar han sina tankar och säger att han inte hade några alternativ.

“Det finns ingen annan investerare i världen som var beredd att investera så mycket pengar till den värderingen”, säger Lars Wingefors.

“Enligt min bedömning hade alla andra alternativ gjorts till en väsentligt lägre kurs och ett väsentligt lägre belopp.”

På frågan om ESG, alltså hållbarhetsfrågor, hade någon påverkan på beslutet svarar han.

“Så länge det inte är reglerat kan inte vi sätta en egen stämpel på kapital. I så fall skulle aktieägarna vilja veta det från början, för det skulle skapa sämre avkastning och innebära att det tar längre tid att bygga bolaget, om det ens är möjligt.”

Läs mer