Sök

Välmeriterade plantskolan siktar på enhörningar – och mångfald: ”Bättre än branschen i stort”

SSE Business LabInnovation

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Inkubatorn väljer bort bolag med bara manliga beslutsfattare.


Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab vill ge bra startupidéer en flygande start och på samma gång öka jämställdheten i näringslivet, där ynka 1 procent av riskkapitalet gick till kvinnor enligt DI:s senaste kartläggning.

SSE Business Lab har två enhörningar på sin meritlista efter att ha stöttat startupbolag som Budbee, Voi och Klarna. 

Nu kan man dessutom visa att större krav på jämställdhet och mångfald bär frukt med långt mer jämställd kapitalfördelning än branschen i stort. Förra året gick 57 procent av kapitalet till mixade team och hela 74 procent av kapitalet till startupbolag med kvinnliga vd:ar. 

Redan i första skede sållas bolag bort som inte håller måttet vad gäller jämställdhet, mångfald och hållbarhet i sin affärsidé. 

I nästa steg ställs de utvalda teamen inför en jury bestående av profiler som King-grundaren Sebastian Knutsson, ängelinvesteraren Donna Hanafi och företagsledaren Mattias Miksche.

Julia Delin är vd för SSE Business Lab. Hon tror att det initiala fokuset på jämställdhet har potential att förändra hela startupvärlden på sikt.

”Att vi redan från början attraherar bolag som värderar mångfald och jämställdhet är det som gjort att vi under 2021 kunde ha en så pass mycket bättre kapitalfördelning än branschen i stort”, säger hon i ett pressmeddelande. 

”Med fler medvetna entreprenörer blir det mycket enklare att förändra de strukturella problemen i dagens ekosystem.” 

I en intervju med DI utvecklar Julia Delin sin syn på jämställdhet. Den måste genomsyra hela organisationen. Därför tackar SSE Business Lab nej till VC-bolag med bara manliga representanter i beslutsfattande organ. 

Under sommaren tar åtta nya team plats på inkubatorn. Fyra av dem är i accelereringsfasen och där finns bland annat Anyki som satsar på hållbara träningskläder för barn och Root-E, en marknadsplats som kopplar ihop investerare med cleantech-projektutvecklare. 

Här är alla bolagen 

Bolagen i inkubationsfas:

Fleetm8: En heltäckande digital lösning för dokumentering av sjöfartsaktiviteter.

Norn: Utrustar och stöttar pionjärer, skapare och kreatörer att bygga, etablera och växa sina gemenskaper i Web3 genom NFT:er.

Polytope: Flexibel mjukvaruutvecklingsplattform som hjälper utvecklingsteam att förenkla sin digitala infrastruktur.

Tilly: Personaliserar fertilitetsstöd tvärs genom fysiska och psykiska smärtpunkter.

Bolagen i accelerationsfas:

Anyki: Hållbara och sköna träningskläder för barn och unga av högsta kvalitet.

Chip: Läs och stötta medier utan prenumerationer.

Remedi: En symptomevalueringsmotor som automatiserar och effektiviserar inkörsporten till sjukvårdssystemet.

Root-E: En marknadsplats som löser problem kopplade till klimatförändringar genom att koppla ihop investerare och individer med med cleantech-projektutvecklare.

Läs mer