Sök

Så mycket vill Spotify omsätta – skulle bli störst

SpotifyStreaming

Daniel Ek, vd Spotify. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify ser möjligheter att växa – och det rejält.

Det var ett av budskapen på bolagets kapitalmarknadsdag.

På onsdagen höll Spotify sin första kapitalmarknadsdag på flera år och bolaget, med medgrundaren och vd Daniel Ek i spetsen, spände bågen hårt. 

Under de tio kommande åren ska streamingbolaget nå en omsättning på 100 miljarder dollar, alltså nästan 1000 miljarder kronor i svenska kronor.

“Baserat på allt jag ser, tror jag att vi under de nästkommande tio åren kommer att bli ett bolag som genererar 100 miljarder dollar i årliga intäkter och når en bruttomarginal på 40 procent och en rörelsemarginal på 20 procent”, sa Daniel Ek under den avslutande presentationen på onsdagskvällen svensk tid. 

Målet kan ställas mot att bolaget omsatte strax under 10 miljarder dollar, hade en bruttomarginal på 26,8 procent och en rörelsemarginal strax under 1 procent. 

Spotifys nya mål kan även sättas i relation till vad andra svenska storbolag omsätter i dagsläget: ABB ligger strax under 30 miljarder dollar, AB Volvo omsatte 372 miljarder kronor förra året, läkemedelsjättten Astra Zeneca låg på ungefär lika mycket. 

De här klassiska bolagen växer ju också, men om Spotify når sitt mål under de kommande åren kan bolaget komma att bli Sveriges största bolag i termer av omsättning. 

Budskapet på kapitalmarknadsdagen uppskattades uppenbarligen av aktiemarknaden. Spotify steg med 6 procent på USA-börsen igår och har handlat upp ytterligare ett par procent under efterhandeln. 

Det är en välbehövlig uppgång. Kursen har fallit med cirka 70 procent sedan toppen och den ligger en bra bit under nivån som gällde vid börsnoteringen för cirka fyra år sedan. 

Läs mer