Sök

Mohammed Bin Salman backar Embracer – med 10 miljarder

Embracer GroupGamingBörs

Mohammed Bin Salman och Lars Wingefors, vd Embracer.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Gamingkoncernen Embracer tar in 10 miljarder kronor.

Pengarna kommer från den saudiska staten som blir ny storägare i bolaget.

Det är via en riktad nyemission Embracer tar in 10 miljarder kronor från Savvy Gaming Group som till 100 procent ägs av PIF som är en statsägd investeringsfond i kungadömet Saudiarabien där kronprinsen och makthavaren heter Mohammed bin Salman, ofta kallad MBS. 

“Vår strategi omfattar att ha en bred krets av framsynta aktieägare som stöttar våra långsiktiga affärsplaner. Savvy Gaming Groups investering om 1 miljard dollar ger oss förutsättningar att fortsätta att aktivt exekvera vår strategi ur en styrkeposition i den globala spelindustrin”, säger Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

Tidigare i år, i januari, sålde MTG sin e-sportsdel till just Savvy för drygt 1 miljard dollar.

Savvy ägs alltså till 100 procent av investeringsfonden PIF som kontrolleras den saudiska staten och vars styrelseordförande är just Mohammad bin Salman Al-Saud. Enligt samstämmiga underrättelseuppgifter i västvärlden, bland annat i form av en rapport från amerikanska underättelseorganisationer, låg Mohammad bin Salman bakom mordet på Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Enligt USA godkände MBS en plan att antingen ”tillfångata eller döda” den regimkritiska journalisten. Khashoggi styckmördades 2018 på det saudiska konsulatet i Istanbul. Han var en flitig kritiker av kronprinsen i sin kolumn i Washington Post. Saudiarabien har avfärdat rapporten och kallat den ”falsk och oacceptabel”.

Wingefors: "Sett möjligheterna"

Embracers vd Lars Wingefors ser möjligheter på den saudiska marknaden och i Mellanöstern. 

“På senare år har Saudi-baserade aktörer kommit att höra till de mest framträdande investerarna i den globala spelindustrin. Spelmarknaden i MENA-regionen är en av de snabbast växande, med 5,7 miljarder USD i omsättning 2021 och fler aktiva spelare än i både USA och Västeuropa. Det i särklass mest betydande landet i denna marknad är Saudiarabien”, säger Lars Wingefors och fortsätter: 

“När jag har besökt Saudiarabien har jag själv upplevt gaming communityt och sett möjligheterna där. Vår relation med Savvy Gaming Group kommer att göra det möjligt för oss att sätta upp ett regionalt nav i Saudiarabien, där vi kommer kunna genomföra investeringar i MENA-regionen, antingen organiskt, via partnerskap, joint ventures eller via förvärv av bolag som leds av starka entreprenörer”.

Den riktade emissionen gjordes till kursen 103,47 kronor per aktie. Savvy kommer att äga drygt 8 procent av aktierna i Embracer. 

Läs mer