Sök

Speljätten EA satsar 30 miljoner kronor på Josef Fares spelbolag

HazelightElectronic ArtsA Tale of Two Sons

FREDRIK SANDBERG / TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

En av världens största spelförlag pumpar in stora pengar i Josef Fares nya superhemliga spelbolag Hazelight.

Josef Fares, som ligger bakom filmer som Kopps och Jalla Jalla, har varit engagerad i dataspelvärlden sedan ungefär fem år tillbaka. Han började sin spelutvecklingskarriär med spelet Brothers: A Tale of Two Sons, som han gjorde med den börsnoterade svenska spelstudion Starbreeze.

Spelet blev en mycket omtalad hit när det släpptes 2013. Josef Fares fick sedan blodad tand och startade en helt egen spelstudio som för ett år sedan fick ett publicistavtal med en av världens största spelförlag Electronic Arts (EA).

Exakt vad den nya spelstudion Hazelight egentligen sysslar med är högst oklart. Det enda man vet om spelet är att det är en relativt stor satsning och att en kort teaser har släppts.

Nu visar nya siffror att det inte handlar om några småsummor som EA satsar på Josef Fares och hans spelstudio Hazelight.

Det är inte tal om någon nyemission, utan EA finansierar helt enkelt utvecklingen av spelet som en del av publicistavtalet.

Av Hazelights nyss släppta årsredovisning framgår det att den amerikanska jätten satsar ungefär 30 miljoner på flera år med utveckling på spelet. Hazelight har dock avböjt att kommentera siffran.

“Jag är otroligt taggad på det nya spelet. Hazelight har full kreativ kontroll och det är något som EA helt och hållet respekterar”, skriver spelgrundaren i ett mejl till Breakit.

Av årsredovisningen framgår att bolaget hade i snitt 12 anställda under sitt första räkenskapsår. På linkedin har 25 personer satt Hazelight som sin nuvarande arbetsplats.

EA äger även den svenska spelstudion Dice.

Läs mer