Sök

Norrsken investerar i 20 nya bolag – antas till acceleratorprogrammet: “Löser viktiga och akuta problem”

Norrsken FoundationClimate tech

Niklas Adalberth och Funda Sezgi, Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

“Vi kan se ett tydligt fokus på hälsa i år”, säger Funda Sezgi, vd för Norrsken Impact Accelerator.

Norrskens impact-accelerator grundades förra året med ambitionen att hitta världens mest lovande startups inom impact och hjälpa dem att skala upp. Nu har 20 nya bolag från 14 olika länder antagits till sommarens accelerator-program.

”Det här är en stor dag för Norrsken. Vår accelerator samlar över hundra extraordinära individer som kanaliserar sin kunskap, erfarenhet och nätverk för att bana väg för kommande, nystartade tech-startups i ett tidigt skede. Vi vill bara arbeta med företag som löser verkliga, akuta och viktiga problem – problem som betyder något. Vi tror att alla företag i vår 2022-kohort gör exakt detta, och vi är så glada över att få vara en del av deras tillväxtresor härifrån”, säger Funda Sezgi, medgrundare och vd för Norrsken Impact Accelerator. 

Bolagen har valts från en öppen antagningsprocess där de bedöms utifrån deras potentiella påverkan på FN:s 17 globala utvecklingsmål. I juryn som har valt vilka som ska antas har bland annat namn som Kry-grundaren Fredrik Jung-Abbou, Norrsken-vd:n Erik Engellau Nilsson och ängelinvesteraren Jane Walerud ingått. 

Satsar 24 miljoner totalt

Alla bolag som antas får en investering på 125.000 dollar från Norrsken, motsvarande cirka 1,2 miljoner svenska kronor. Från och med juli ska de antagna bolagen inackordera sig i Norrskens lokaler för ett åtta veckor långt program, där bland annat rådgivning och mentorskap från över 110 olika entreprenörer och investerare ingår. 

Vissa tydliga trender syns bland bolagen som nu har antagits.

“Något som verkligen sticker ut i år är att vi har väldigt många antagna bolag som arbetar med hälsa. Efter att ha utvärderat tusentals bolag så insåg vi att många av de allra bästa grundarteamen ägnade sig åt att lösa olika hälsorelaterade problem. Vi tror att intresset för detta har ökat efter pandemin och de här problemen kommer inte att försvinna”, säger Funda Sezgi.

Hon fortsätter:

“Vi har också en väldigt stark representation från Afrika i den här kullen som verkligen säger oss att det finns fantastiska möjligheter där. Det är en marknad som bubblar och det är väldigt exalterande”.

Hur påverkas ert arbete av de skakiga tiderna på marknaden?

“Vår bild är att investeringarna på seed-nivå som vi sysslar med inte har påverkats så mycket än. Vi investerar lika mycket som förra året. Sen tror jag verkligen att impact-startups är de som är allra mest lämpade för att stå emot ett tuffare tryck. De löser så pass komplexa problem från grunden att de är vana med stora utmaningar. Problemen som de försöker lösa kommer inte försvinna bara för att det blir tuffare tider nu”.  

Hela listan: här är alla antagna bolag

Appload
Mocambique
Transport

Appload är en digital plattform som möjliggör datainsamling, säkra betalningar, och innehåller ett system för övervakning av resor och konsumentrecensioner. Detta möjliggör utbud och efterfrågan för att mötas effektivt och på så sätt tillåta lastbilar och varor att skeppas i tid samtidigt som förtroende byggs med marknaden. Detta gör det möjligt för Appload att fylla tomma lastbilar på resturresan, till ett rabatterat pris för konsumenter som särskilt behöver det. 

Basys
USA
Vård

Basys är en digital hälsoapp för att hantera kroniska tillstånd som diabetes genom en unik kombination av AI, ett belöningsassocierat nudge-system, diabetessköterskor och precisionsnäring.

Clafiya
Nigeria
Healthcare

Clafiya är en digital primärvårdstjänst som kopplar samman individer och företag till läkare för bekväm, kvalitets- och prisvärd primärvård på begäran från deras mobiltelefoner. 

Emata
Uganda
Lantbruk/Fintech

Emata tillhandahåller digitala lån till bönder i Afrika genom att kombinera en helt digital process, maskininlärning och partnerskap med kooperativ för att nå bönder i stor skala. Ematas modell gör att den kan nå fler bönder (även de utan smartphones) till lägre kostnader och med återbetalningar över genomsnittet. 

Umoja Labs
Tanzania
Lantbruk/Fintech

Umoja tillhandahåller “last mile”-betalningsverktyg för hjälporganisationer och fintech-bolag för att öka digital finansiell inkludering för konsumenter på tillväxtmarknader.

Fixa
Rwanda
Fintech

Fixa förbinder verifierade hantverkare i ett brett utbud av tjänster med jobbmöjligheter. Plattformen är designad för att hjälpa företag av alla storlekar att anställa direkt från en databas med förhandsgranskade arbetare. 

Motito
Ghana
Fintech

Motito erbjuder en köp nu, betala senare-tjänst som gör att småföretag kan erbjuda räntefria krediter vid försäljningstillfället. Med andra ord kan konsumenterna få en betalningsplan från sina lokala butiker som är en del av vårt nätverk.

Nitrocapt
Sverige
Lantbruk

Nitrocapt har uppfunnit en ny kemisk process för produktion av klimatneutrala kvävegödselmedel för att bidra till både jordbrukets hållbarhet och produktivitet. Processen är konkurrenskraftig med dagens fossilbaserade processer. 

ANA
Mexiko
Hälsa

ANA-plattformen utbildar, certifierar, hittar jobb till och stödjer vårdgivare. Detta hjälper till att minska ineffektivitet och onödiga sjukhusbesök, vilket sparar upp till 50 procent av patientkostnaden.

Scase
Slovakien
Hälsa

Scase minskar den tid sjukvårdspersonal behöver för att diagnostisera patienter och låter dem övervaka patienter på distans. Detta sparar tid, ger tillgång till mer exakta data och avslöjar nya diagnoser.

Site AI
USA
Hälsa

Intelligent webbplatsval och registreringsoptimering. Site AI tar platsdata, kapacitet, patientdata, tidigare testprestanda och använder den för att utvärdera medicinska platser med över 100 variabler. 

Spoor
Norge
Cleantech

Spoor använder datorseende och AI för att övervaka fågelaktivitet i vindkraftsparker på land och till havs, med hjälp av hyllanvända kameror. Systemet kommer att kunna klassificera fågelarter nästan i realtid och uppskattningar av kollisionsrisk. Det underlättar datainsamling, operationalisering av data och efterlevnad för att optimera vindkraftsparker produktionskapacitet. 

Umore
Storbritannien
Hälsa

Umore är en digital hälsoscreenings- och rekommendationsplattform som kombinerar maskininlärning och digitala biomarkörer för att erbjuda tillgänglig och personlig mentalvård. Produkten förutsäger användares mentala hälsoresultat och levererar riktade aktiviteter för att utbilda och förbättra deras beteenden. 

Green-On
Sverige
Foodtech

Green-On använder en patenterad “power-to-food”-teknologi där koldioxid, vatten och elektricitet används för att direkt syntetisera fettmolekyler. Företaget använder ingen åkermark för att producera fettet, inga gödselmedel och är koldioxidneutrala.

Healthdart
Sydafrika
Hälsa

Healthdart är ett nätverk av läkare, sjuksköterskor och apotek som patienter baserade i underbetjänade medelinkomstområden kan komma åt digitalt via vår plattform. Plattformen gör det möjligt för dem att få hälsorådgivning på distans, boka virtuella och fysiska konsultationer samt beställa mediciner från partnerapotek.

Leia
Sverige
Hälsa

Leia är världens första postpartum-hälsotracker. Dagliga incheckningar kommer att möjliggöra personligt anpassat innehåll från ett brett spektrum av experter, som ger nyblivna mammor datadrivna insikter om deras fysiska och mentala hälsa och verktygen för att förändra den till det bättre.

Paradiset
Sverige
Foodtech

Paradiset använder redan tillgänglig data och AI för att göra det lättare för alla människor att äta hälsosammare och bryta dåliga kostvanor. Företaget samarbetar med befintliga återförsäljare för att hjälpa dem att förbättra sitt erbjudande för kunder, för att snabbt skala lösningen och hjälpa så många människor som möjligt.

Power Financial Wellness
Kenya
Fintech

Bolaget ger tillgång till intäkter när som helst 80 procent billigare än marknaden, strömlinjeformade spar- och investeringskonton varje gång anställda får betalt, långfristiga lån anpassade till individer och digitala försäkringar, finansierade för arbetare och som samlas in under 9 månader.

Sunfi
Nigeria
Cleantech

Sunfi hjälper tredjepartssolinstallatörer att erbjuda finansierings- och betalningsplaner till konsumenter. Företaget förser även installatörer med produktivitetsverktyg och tekniska partnerskap för att påskynda övergången till solenergi.

Vitala Health
Sverige
Hälsa

Vitala är en plattform för att hantera kronisk vård med medicinsk träning och digital rehabilitering. Detta möjliggör omedelbar ordination av fysisk aktivitet och digital rehabilitering till patienter med kroniska sjukdomar. Programmen är evidensbaserade och bevisade att bromsa sjukdomsutvecklingen och minska risken för medicinska komplikationer, samtidigt som de ökar fysiskt och psykiskt välbefinnande. 

Läs mer