Viggo Cavling: Spotifys hot om flytt är rena tramset

Breakit - Viggo Cavling: Spotifys hot om flytt är rena tramset

Viggo Cavling

Krönikör

Nu går Breakits krönikör till attack mot Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzons utspel.

I dag går Spotifys ägare ut i ett öppet brev och hotar med att flytta från Sverige. De är missnöjda med bristen på hyresrätter i Stockholm och det kan jag hålla med om.

Men var är situationen bättre? Ursäkta, men i städer som New York och Los Angeles är det ännu dyrare. Dessutom kostar barnpassning och sjukvård sjukt mycket i USA och Kina. Och när vi kommer till skolor och högre utbildning blir kostnaderna gigantiska.

Spotifys ägare vill också dela ut personaloptioner för att kunna rekrytera utan att betala höga löner. Jag tycker personaloptioner är helt fel i större företag. Anställda tjänstemän på ett stort företag ska inte vara små delägare.

Min vän Johan Staël von Holstein delade på 90-talet ut mängder av optioner till de anställda på Icon Medialab för att de skulle vara “delaktiga”. Det ledde till att de arbetade mindre eftersom de satt och stirrade på aktiekursen halva arbetsiden.

Och när krisen kom försvann “medarbetarna” snabbare än en avlöning. I dag vill många unga människor bli entreprenörer. Lura dem inte att de kan bli detta med optioner. Att vara entreprenör innebär att leva 24/7 med risk. Att vara tjänsteman innebär att få lön i slutet på månaden. Ju tydligare skott mellan dessa två desto bättre.

Jag tycker att Spotifys ägare ska tänka på Zlatans svar i DI Weekend på frågan vad det är han tycker om med Sverige:

”Borta bra, men hemma bäst. Jag älskar Sverige, det finns inget bättre. Tack vare fotbollen har jag sett många länder, jag har bott i Paris, Amsterdam, Milano, Barcelona, Torino. Tro mig när jag säger att det finns inget som slår Sverige.”

Det finns många mindre kommuner i Sverige som gärna skulle öppna Spotifys kontor helt utan hyra. Det räcker att lämna tullarna för att inse att världen är större än Stureplan. Spotify har valt sitta i Stockholms innerstad på 3000 kvadrameter. De har det största kontoret innanför tullarna.

De kommer inte att lämna landet inom överskådlig tid. Att hota om detta är rent trams.

Läs fler artiklar
LÄS MER