Sök

Pernilla Nyrensten ger investeringsuppdrag – Stefan Lundell blir nervös

Shift2022

Revolutionrace vd och medgrundare Pernilla Nyrensten och Breakits medgrundare Stefan Lundell.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Entreprenören och investeraren Pernilla Nyrensten fick förhinder när den stora Shift-finalen skulle genomföras på torsdagen.

Men hon hittade en lösning: Breakits medgrundare Stefan Lundell.

På torsdagen är det final i Shift – Breakits och Blings stora entreprenörstävling som syftar till att förändra den nuvarande demografiska snedvridningen i kapitalflödet till svenska startups. 

I finalen kommer ett gäng förmodligen nervösa entreprenörer, som vanligtvis inte har tillgång till nätverket kring Stureplan, pitcha inför ett dussin drakar som har gott om riskkapital. Det var tänkt att Revolutionrace vd och medgrundare Pernilla Nyrensten skulle finnas bland investerarna, men hon fick förhinder (det var tydligen en rosa affärstidning som hade något sorts evenemang). 

Men eftersom Pernilla Nyrensten såg potentialen i affärsidéerna, och tycker att Shift-projektet är välgörande för samhället i stort, ville hon hitta en lösning. Det blev Breakits Stefan Lundell. Han fick ett mandat att investera uppemot 2 miljoner kronor i finalisterna för Pernilla Nyrenstens räkning. 

“Det känns ångestfyllt och inspirerande på en och samma gång”, säger Stefan Lundell. 

Han håller korten tätt intill kroppen och vill inte säga om han tänker investera Nyrenstens kapital i ett eller flera projekt, eller om han redan nu har några favoriter bland finalisterna. 

“Du får väl hänga med till finalen och se efter själv”, säger han kort. 

Mer allvarligt talat – Breakit bevakar Pernilla Nyrensten och hennes bolag. Hur rimmar detta med din journalistiska integritet? 

“Bra att du lyfter frågan. Jag gör bara valet åt henne. Givetvis kommer varken Breakit eller jag få några av pengarna, eller del av bolagen. Pengarna går ju till bolagen som hon investerar i. Givetvis ska Breakit, och exempelvis du, granska Pernilla Nyrensten och hennes bolag på samma sätt som tidigare. Detsamma gäller såklart bolagen som Pernilla investerar i genom mig”, svarar Stefan Lundell. 

För det är ju inte första gången du sätts i de här situationerna? 

“Jag har länge haft lite blandade roller på Breakit – jag är både entreprenör och journalist. Jag försöker skilja på de rollerna så mycket det bara går. Och vi är ju helt transparenta om hur detta görs tillsammans med Pernilla Nyrensten”, fortsätter han. 

Beslutet om vilka av bolagen som gått vidare till finalen, och som nu får möjlighet att pitcha inför investerarna, har tagits av en jury bestående av: Jimmy Jakobsson på Ingager, Maria Åhr från Alfvén & Didrikson, Jens Nilsson från Nyvik, William Appelgren från Novax, Jessica Rameau från Wellstreet och Sophia Johansson från Almi Invest. Ordföranden i juryn är Deqa Abukar, grundare av Bling och initiativtagarna till Shift.  

Finalen i Shift äger rum i Vällingby, en av Stockholms förorter. Evenemanget inleds klockan 13 på torsdagen – följ uppdateringarna kring finalen på Breakit.se och i Breakits sociala kanaler (här hittar du vårt Instagramkonto).

Läs mer