Sök

Annonssamarbete med Sverigeresan med Swedbank

Dubbelt upp i hållbarhet gav Ö-viksbolag uppsving

SwedbankHumanresursSverigeresan

Kristofer Steneberg

Att hitta balans i livet är inte lätt. Det vet bolaget HumanResurs i Örnsköldsvik, här är deras råd för att uppnå hållbarhet även i själva arbetet med företaget.

  • Det här är tredje delen i Sverigeresan, där Breakit och Swedbank tar läsaren på en resa i Sverige och träffar bolag och entreprenörer som förändrar. I storstaden, bruksorten eller förorten, vid foten av ett berg eller mellan två sjöar hittar vi fascinerande exempel på att hela Sverige lever. Deras drivkraft är passion, deras motto är hållbarhet och blicken är fäst på långsiktig tillväxt. I Breakits och Swedbanks serie lyssnar vi på deras framtidsvision, drömmar och utmaningar.

HumanResurs i Gullänget i Örnsköldsvik består av två verksamheter: dels driver de vårdcentralen i Örnsköldsvik, dels en företagshälsa som stöttar arbetsgivare i att skapa säkra, hälsofrämjande och utvecklande arbetsförhållanden.

”Vi vill skapa möjlighet för hälsosamma arbetsplatser med friska medarbetare. Idag har vi omkring 200 kundföretag och är underleverantörer till två större företagshälsor”, berättar Anna Alexandersson, vd på HumanResurs.

Anna Alexandersson och undersköterska Mia Eklund på HumanResurs. Foto: Jonas Forsberg.

Bolaget har varit i familjen sedan 2008. Då behövde HumanResurs nya ägare, och Anna Alexanderssons pappa klev in.

”Han hade tidigare varit kund till HumanResurs, brann för Örnsköldsvik och företagande och såg potentialen. För fem år sedan tog jag och mina syskon över, och jag klev in som vd. Det blev en spännande start, i och med pandemin”, berättar hon.

Efterfrågan åkte berg- och dalbana

Under pandemin lyckades HumanResurs hitta olika lösningar för att fortsätta vara relevanta för kunderna.

”Först sjönk efterfrågan på våra tjänster, sen började det tuffa på. Så kom tredje vågen. Den slog hårdast i Västernorrland av hela Europa ett tag. Då hade testningsverksamheten kommit i gång och arbetsgivare ville screena vid utbrott. Så då räckte vi knappt till i stället. Det var en jätteutmaning givetvis. Jag är stolt över hur vi lyckades anpassa våra tjänster under den tiden och kunde se hur vi gjorde nytta och för att begränsa utbrott på arbetsplatser.”

”Det är inte farligt med tillfälliga toppar men stress över tid kan leda till ohälsa”

Kärnområdet för HumanResurs är att skapa en hållbar arbetsmiljö och organisation – för att förebygga ohälsa.

”Det är något vi jobbar med både mot våra kunder och oss själva. Vi är måna om att vi ska undvika övertid och att vi ska komma ihåg att ta regelbundna pauser, vi fikar tillsammans varje dag. Det är inte farligt med tillfälliga toppar men stress över tid kan leda till ohälsa.”

Fick kunglig inbjudan

Anna Alexandersson var nyligen en av fem företagare som blev inbjudna till Prins Daniels Fellowship. Då fick hon chansen att lyfta två stora utmaningar: kompetensförsörjning av vårdpersonal eftersom det är bristyrken, samt den psykiska ohälsan som de ser ökar, både i samhället i allmänhet och i arbetslivet.

”Det är svårt att hitta balansen för många. Att få stanna upp och hitta energipåfyllning är avgörande för att orka som människa. Det finns så mycket man vill göra. Det är något väsentligt mänskligt, som vi alla känner igen och utmanas i. Vi brottas ofta med höga krav på många nivåer, balans mellan arbetsliv och fritid där många har stort engagemang även utanför jobbet.”

Att få stanna upp och hitta energipåfyllning är avgörande för att orka”, säger Anna Alexandersson. Foto: Jonas Forsberg.

Liksom sin pappa vurmar Anna Alexandersson även för Örnsköldsvik och det lokala.

”Jag tror helt klart att det är viktigt att det finns lokala alternativ. Jag tittar själv i första hand på vad vi har i Örnsköldsvik när jag letar leverantörer. Jag tror det är bra för hela Örnsköldsvik att det finns företag och människor som lever och mår bra här, och som kan utveckla hela staden och kommunen. Det är också ett sätt att vara hållbar som företag, att välja det lokala.”

Lokal förankring för sin bank

Valet av företagsbank är inget undantag, Swedbank har kontor i Örnsköldsvik och Anna Alexandersson är väldigt nöjd med valet.

”Vi har en bra personlig kontakt med vår företagsrådgivare på Swedbank, när vi behöver hjälp i bankärenden får vi väldigt snabb service och ett bra bemötande.”

Här är Annas råd för att skapa ett hållbart arbetsliv för sig själv – och sina medarbetare:

  Sätt gränser för arbetet. ”Det gäller att göra plats för återhämtning, för dig och dina medarbetare. Såväl mikropauser under arbetsdagen som möjlighet att koppla bort och tanka energi på kvällar och helger.

  Skilj på jobb och fritid. ”I arbetstoppar känner jag också behovet av att slå upp datorn och fortsätta jobba när jag kommer hem. Men jag måste bara bestämma mig för att låta bli. Hellre förlänga arbetsdagen och göra det jag ska på kontoret, men att hemma försöker jag släppa arbetet för att få vila hjärnan. Var ett gott exempel för dina medarbetare.”

•  Skjut inte upp vilan till semestern. ”Det är väldigt lätt att tänka att: ’Jag kan jobba intensivt just nu och sen när jag får semester så får jag vara ledig’. Men vi lever ju här och nu. Det gäller att hitta balans och vara rädda om oss själva, så att vi håller.”

Vill du veta mer om hur du och ditt företag kan utveckla hållbarhetsarbetet utifrån er verksamhet och förutsättningar? Eller kanske få inspiration av entreprenörer som brutit ny mark? Då är du välkommen att läsa om våra tips och råd som ger bättre koll på företagande och entreprenörskap.

Läs mer