Sök

Verdane blir ny storägare i Pierce – grundarna säljer allt

VerdanePiercee-handel

Henrik Zadig, Pierce

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

E-handelsbolaget Pierce har floppat totalt på börsen.

Nu tar bolaget in 350 miljoner och då passar Verdane på att bli ny storägare.

Aktierna köps av bolagets grundare.

Pierce, som säljer motorcykeltillbehör på nätet, noterades i slutet av mars förra året. Introduktionspriset låg på 64 kronor per aktie. Till en början gick det bra, men under hösten började kursen dala precis som för många andra e-handlare. Därefter, under 2022, har det har det fria fallet för aktien ackompanjerats av svaga rapporter från bolagets sida. Nu ligger aktien 70 procent lägre än introduktionskursen, kring 19 kronor. 

I början av maj gick bolaget ut med att de behöver fylla på kassan, alltså bara drygt ett år efter premiären på Stockholmsbörsen. På tisdagskvällen presenterades villkoren i emissionen: Antalet aktier fördubblas och de nya aktierna kan tecknas för 8,75 kronor styck. 

Av pressmeddelandet med anledningen av emissionen framgår, lite i förbigående, att det norskgrundade private equity-bolaget Verdane köpt sammantaget 14 procent av aktierna av Pierce grundare Daniel Petersen och Stefan Rönn som därmed lämnar bolagets ägarlista helt och hållet. 

Dessutom åtar sig Verdane att teckna motsvarande 31 procent av emissionen. Verdanes ägarandel kommer när allt är klart hamna kring 22,5 procent om Breakits beräkning på onsdagmorgonen är korrekta. Verdane är storägare i en lång rad kända e-handelsbolag, däribland Caia, Mathem, Babyshop och Desenio. 

Verdane har följt Pierce sedan 2008, enligt Staffan Mörndal som är partner på riskkapitalfirman och som är ansvarig för affären. Verdane lockas av att Pierce sedan länge har växt snabbare än marknaden i stort och att bolaget har många egna varumärken. 

"Bolaget har kortsiktigt visat lägre lönsamhet pga ökade kostnader såsom frakt med mera, men vi ser dem som klart bäst positionerade i branschen för att fortsätta växa i Europa och vår övertygelse är att lönsamheten kommer tillbaks efter att priserna mot konsument ökar", skriver han i ett mejl till Breakit om Verdanes investering. 

Vinst blev förlust

Pierce största ägare idag är private equity-bolaget Procuritas som kontrollerar drygt 30 procent av aktierna. Procuritas har också gett stöd och teckningsåtagande i emissionen. 

Pierce redovisade ett justerat rörelseresultat om -12 miljoner kronor för det första kvartalet, en försämring med 30 miljoner från motsvarande period 2021. 

“Första halvan av kvartalet var efterfrågan i marknaden i nivå med föregående år men under andra halvan såg vi en tydlig marknadsnedgång. Kostnader för frakt och råvaror var fortsatt på en hög nivå. Det viktigaste beskedet är därför att vi fattat beslut om en nyemission”, skrev bolagets vd Henrik Zadig i rapporten som släpptes den 10 maj. 

Av emissionen på totalt nästan 350 miljoner kommer hälften att användas för att betala tillbaka lån och därmed sänka bolagets skuldsättningsgrad. 

“Återstående belopp kommer att användas till att stärka bolagets finansiella kapacitet att implementera Pierces långsiktiga tillväxtstrategi och genomföra strategiska initiativ för att öka Pierces lönsamhet”, skriver bolagets i tisdagskvällens pressmeddelande. 

Läs mer