Klarna-chefen: ”Läget är akut och det finns en väldig frustration"

Breakit - Klarna-chefen: ”Läget är akut och det finns en väldig frustration"

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sebastian Siemiatkowski sluter upp bakom Spotify-grundarnas krav.

Det kokar i tech-Sverige efter Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzons utspel på fredagsmorgonen. I inlägget kräver Spotify-profilerna konkreta politiska åtgärder för att lösa bostadssituationen i Stockholm och förmånligare beskattning av personaloptioner. 

Sebastian Siemiatkowski är helt inne på samma linje:

"Jag vet inte vilka kraftord jag ska ta till för att visa hur mycket jag stämmer in Martin och Daniel åsikter. Läget är akut och det finns en väldigt frustration bland de svenska techbolagen”.

Han är särskilt frustrerad över det förslag till ny lagstiftning som regeringens utredare kom med för några veckor sedan.

”Vi får en massa glada tillrop från politikerna men när det verkligen gäller händer ingenting. Alla har väntat så länge på optionsförslaget och så kommer det bara något helt meningslöst som inte löser ett dugg”, säger han och fortsätter:

”Alla förstår att bostadssituationen är mycket svårare att lösa men optionslagstiftningen går det verkligen att göra något åt nu. Men då måste självklart lagändringen få kosta lite pengar. På sikt är den samhällsekonomiska nyttan så stor av att låta de anställda bli delägare”

För ett bolag som Klarna blir den tuffa bostadssituationen i Stockholm i kombination med optionsbegränsningarna ett väldigt konkret hinder i samband med nyrekryteringar. Sebastian Siemiatkowski beskriver hur han senast i helgen upplevde detta:

”Jag hade en kille från Barcelona här med hans familj. Vi vill rekrytera honom till en nyckelposition och han vill börja jobba hos oss. Men jag vet inte om det kommer att lösa. Han måste hosta upp en massa miljoner för att bo vettigt och dessutom kommer han få betala tre gånger så mycket för sina optioner här jämfört med i andra länder. Det är bara ett exempel på hur svårt det är att locka talanger hit till Stockholm”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Läs fler artiklar
LÄS MER