Sök

Ny facklig kritik mot Klarna: “Förväntat oss en annan process”

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Även Finansförbundet kritiserar Klarnas sätt att presentera kommande uppsägningar.

Parterna ska nu prata med varandra.

Det stormar i och kring Klarna sedan förra veckans stora nyhet om fintechbolaget planerar att göra sig med cirka 10 procent av personalstyrkan, motsvarande runt 700 personer. Representanter för Unionen har kritiserat bolagets metoder och nu kommer eldunderstöd från Finansförbundet, som är är Sveriges största fack för anställda inom bank och finans. 

“Vi har varit tydliga och markerat mot Klarnas ledning att vi hade förväntat oss en annan process i ett sådant här läge. Vi kommer fortsätta det samtalet med Klarna”, säger Ulrika Boëthius som är förbundsordförande för Finansförbundet. 

Förbundet meddelar i ett pressmeddelande att de är i kontakt med ledningen för Klarna, såväl som med medlemmar som jobbar kredit- och betalningsbolaget. 

Vi har medlemmar som är chockade och vill ställa frågor om vilka rättigheter de har”, säger Ulrika Boëthius. 

Finansförbundet har över 30.000 medlemmar. Hur många av dem som jobbar på Klarna framgår inte av förbundets pressmeddelande.

Enligt den så kallade medbestämmandelagen ska det ske en förhandling mellan fack och arbetsgivare inför en viktig förändring i verksamheten, exempelvis när det kan bli aktuellt med stora uppsägningar. Så har inte skett i Klarna vilket har väckt ont blod. 

“Vi blev inbjudna till ett möte klockan 16 där Sebastian berättade om uppsägningarna. Det har inte varit någon kommunikation innan eller efter det och vi har inte fått mer information rörande förhandling med facket. Medarbetare på Klarna i USA har fått gå på dagen. Det ska röra sig om 20–30 personer”, sa Sen Kanner, anställd på Klarna och fackklubbsledare på Unionen till SvD tidigare i veckan.

Läs mer