Sök

Här är frågorna som Boozt inte vill svara på

Boozte-handel

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Anklagelserna mot Boozt sträcker sig från sexuella trakasserier till utbredd tystnadskultur och övervakning. Trots att Breakit vid upprepade tillfällen har sökt honom vill vd:n Hermann Haraldsson inte svara på frågor eller kommentera vittnesmålen från bolagets anställda.

När Breakit publicerade den första artikeln i granskningen av arbetsmiljön på e-handelsjätten Boozt valde 19 personer att dela med sig av sina upplevelser under anonymitet. Det handlade om vittnesmål om både mobbing och sexuella trakasserier.

Boozt vd Hermann Haraldson ville inte kommentera källornas uppgifter, bland annat med hänvisning till att vittnesmålen var anonyma, men svarade bland annat i ett mejl om hur Boozt har ett ansvar att erbjuda en säker arbetsmiljö och att deras interna mätningar visar på nöjda medarbetare.

“Det är också varje anställds ansvar att hjälpa till att uppmärksamma potentiella problem, risker eller förbättringar. Vår whistleblower-kanal tillåter alla anställda att rapportera, med full anonymitet, eventuella brott mot våra anställdas uppförandekod eller andra policyer vi har”, skrev Boozt bland annat.

LÄS MER: Mobbning och trakasserier av anställda – vittnesmål avslöjar baksidan av e-handelssuccén Boozt

Sedan publiceringen av granskningen har ytterligare ett antal tidigare och nuvarande anställda från Boozt kontaktat Breakit för att antingen bekräfta eller dela med sig av sina egna upplevelser från olika avdelningar på e-handelsjätten.

En av Boozt tidigare anställda har också valt att gå ut med sitt namn för att berätta om sina upplevelser från lagret i Ängelholm.

Breakit har fortsatt att söka svar från Boozt om de anklagelser som riktas mot bolaget, men det enda vi får är ett mejl med samma svar som tidigare.

Frågorna som Boozt, och vd Hermann Haraldson, inte har velat svara på är däremot flera.

  • Varför vill ni inte kommentera uppgifterna om sexuella trakasserier, verbala påhopp från chefer och tystnadskultur?

  • Anser ni att de som vittnar om problemen ljuger?

  • Du är medgrundare och har varit vd på Boozt sedan starten 2011, varför har det här kunnat pågå under den här tiden? Vad är din roll i detta?

  • Ni hänvisar till en uppförandekod och en visselblåsarfunktion som aldrig använts, samtidigt fortsätter anställda att höra av sig till oss. Är det någonting ni gör fel?

Därutöver finns det flera påståenden från anställda på Boozt om lagret i Ängelholm som bolagets vd Hermann Haraldsson inte heller har velat kommentera.

  • Team leaders kommenterar anställdas utseenden, exempelvis att de ser sexiga ut.

  • Team leaders ifrågasätter toalettpauser och raster på fem minuter. 

  • Team leaders hotar anställda med ursprung från andra länder med att de kan få lämna landet om de förlorar jobbet.

Läs mer