Kinnevik säljer till Alibaba - gör vinst på över en halv miljard

Kinnevik Alibaba
Kinnevik säljer till Alibaba - gör vinst på över en halv miljard

CRISTINA STENBECK. FOTO: LARS PEHRSON / SVD / TT

Johanna Ekström

Reporter

Kinesiska jätten blir storägare i e-handelsplattformen Lazada.

En riktig storaffär skakar om den internationella e-handelsvärlden nu på tisdagsmorgonen.

Det är kinesiska Alibaba som avslöjar att man köpt dryga 30 procent av aktierna i e-handelsplattformen Lazada. Alibaba betalar drygt 4 miljarder kronor (500 miljoner dollar) för aktierna i transaktionen som värderar hela Lazada till runt 12 miljarder kronbor (1,5 miljarder dollar).

En av vinnarna på affären är svenska Kinnevik som säljer 3,8 procent av aktierna för 57 miljoner dollar. För Kinnevik innebär det en värdeökning om 537 Mkr jämfört med Kinneviks verkliga värde per den 31 december 2015 och en nettovinst om 555 Mkr jämfört med Kinneviks totala investering om 502 Mkr, båda per den 11 april 2016.

Kinneviks kvarvarande andel efter transaktionen, medräknat Alibabas investering i nyemitterade aktier, är 3,6 procent efter full utspädning.

Aktieägare, inklusive Kinnevik, har även ingått avtal med Alibaba som ger köparen rätt att förvärva, och aktieägarna rätt att kollektivt sälja, sina resterande andelar till marknadsvärde under en period om 12 till 18 månader efter att transaktionen slutförts.

"Transaktionen är ett erkännande av den starka position som Lazada har byggt upp under de senaste fyra åren. Att Alibaba kommer in som en stor aktieägare kommer att ytterligare stärka bolagets möjlighet att genomföra sina tillväxtplaner. Vi är glada att kunna välkomna Alibaba som en partner, vilket är i linje med vårt strategiska mål att bygga starka digitala konsumentbolag tillsammans med de bästa partners", säger Lorenzo Grabau, VD för Kinnevik i en kommentar.

Lazada är aktiva i indonesien, Malaysia Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam.

Läs fler artiklar
LÄS MER