Sök

Kry läckte uppgifter till Facebook – anmäler sig själva

KryMetaSociala medier

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kontaktuppgifter till patienter och läkare har skickats till Facebook.

När pandemin slog till med full kraft över hela världen i mars 2020 lanserade den svenska nätläkaren Kry en tjänst som skulle göra det lättare för läkare och patienter att mötas på ett digitalt sätt. Kry Connect kan användas av alla läkare, oavsett vilken arbetsgivare de har, för att ha kontakt med patienter via till exempel videosamtal.

”Genom att tillgängliggöra videosamtal ser vi till att alla, oavsett geografisk plats, kan genomföra ett digitalt vårdmöte på distans", sa Peder Stahle, produktchef, Kry när tjänsten drogs igång.

Men nu avslöjar Sveriges Radios Ekot att tjänsten också läckt uppgifter till Facebook. När läkare har registrerat sig på tjänsten har kontaktuppgifter skickats till techjätten och när patienten sen loggat in har också de uppgifterna gått vidare till Facebook.

"Bara att du har sökt mig i något ärende kan vara känsligt för dig", säger läkaren Torsten Mossberg, expert på läkares yrkesansvar och ledamot i Läkarförbundets styrelse till Sveriges Radios Ekot.

"Man ska ju aldrig sprida patientuppgifter på något sätt, någonstans."

Efter att Ekot kontaktat Kry har de stängt av flödet till Facebook och även anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Bolaget säger att läckan beror på  "en inkorrekt implementering".

Uppgifterna som skickats till Facebook har använts till marknadsföring och annonser.

Användare av Krys vanliga vårdapp har inte påverkats.

Läs mer