Klarnas anställda i total chock – ska ha uppmanat fackliga att säga upp sig

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Cheferna visste inte ens att deras underavdelningar skulle försvinna. Samtidigt ska flera fackligt aktiva finnas bland de som har uppmanats att säga upp sig.

Bolaget möter nu kraftig kritik.

“Det är skamligt”, säger Sen Kanner, anställd och fackklubbsledare för Unionen.

Strax efter klockan 16 på måndagseftermiddagen meddelade Klarna-vdn Sebastian Siemiatkowski i ett förinspelat tal att fintech-bolaget kommer att säga upp personal. Det visade sig senare att cirka 700 tjänster skulle försvinna under de kommande månaderna. Direkt efter mötet tvingades, enligt fackförbundet Unionen, mellan 20 och 30 personer vid verksamheten i USA att gå omedelbart.

Nu kommer vittnesmål om att uppsägningarna slog ner som en blixt.

“Chefer på lägre beslutsnivåer hade ingen aning om det här, de var lika förvånade som vi var. Några visste inte att deras egen underavdelning skulle försvinna”, säger Sen Kanner, anställd och fackklubbsledare för Unionen, till Di Digital.

Många har tagit avgångsvederlaget på tre månader.

“Det är inget lukrativt erbjudande. Men eftersom folk är osäkra accepterar många detta just nu.”

Klarna står idag utan kollektivavtal, trots att de lokala klubbarna under flera års tid försökt få företagsledningen att teckna ett. Detta innebär i praktiken att Klarna inte behöver förhandla om själva organisationsförändringen som är i den första fasen. Unionen har kraftigt kritiserat Klarna för hur nedskärningarna går till.

SVT rapporterar nu att Klarna ska ha uppmanat fem av nio fackligt aktiva på företaget att sluta. Sen Kanner själv fick ett mejl under tisdagsmorgonen där hon fick veta att de ville bli av med henne.

Det är skamligt att se att det är där nedskärningarna sker”, säger hon till SVT.

Filippa Bolz, presschef på Klarna skriver i ett mejl till SVT att ledningen sett över att de har ”rätt team fokuserade på rätt saker, samt rätt person på rätt ställe”.

"Självklart har facklig anslutning ingenting med den bedömningen att göra".

I en intervju med DN svarar Sebastian Siemiatkowski på frågan om varför bolaget inte har kollektivavtal.

"Vi är ett annorlunda bolag. På Klarna jobbar några tusen supertalanger. De har varit tydliga med att de förväntar sig en miljö där de själva får förhandla sina förutsättningar och sin lön", säger Klarna-vd:n.

Idag ska alla som påverkas av sparpaketet vara informerade. Sedan är det dags att dra igång förhandlingarna med facket.

LÄS MER: Sebastian Siemiatkowski om sparpaketet: "Vi behöver tänka om"​

LÄS MER: Klarna-grundarens tal till alla anställda – ord för ord​

Läs mer