Sök

Klarna meddelade inte facket om neddragningarna – trots lagen: “Vi är väldigt upprörda”

Klarnafintech

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Igår kunde Breakit avslöja att Klarna ska säga upp tio procent av personalstyrkan, motsvarande cirka 700 personer.

Nu kommer rapporter om att beslutet om neddragningar ska ha skett utan förhandling med facket, trots att lagen kräver det.

På måndagen kunde Breakit avslöja att Klarna hade kallat personalen till ett stormöte med obligatorisk närvaro, där det senare visade sig att bolaget kommer sparka cirka 700 medarbetare under de kommande månaderna.

 På kvällen släpptes en kvartalsrapport som visar att förlusterna i Klarna rusar, där bolaget gjorde ett rörelseresultat på -2,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med rörelseresultatet på -0,8 miljarder kronor för motsvarande period förra året. 

“Vi är starkt påverkade av omvärlden. När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag”, sa Sebastian Siemiatkowski i en förinspelat tal till de anställda. 

När en viktig förändring i verksamheten sker ska arbetsgivaren förhandla med facket innan en uppsägning av personal på grund av arbetsbrist sker, enligt medbestämmandelagen. 

Ändå vittnar anställda om att ingen förhandling mellan fack och arbetsgivare idag, rapporterar SvD idag. 

“Vi blev inbjudna till ett möte klockan 16 där Sebastian berättade om uppsägningarna. Det har inte varit någon kommunikation innan eller efter det och vi har inte fått mer information rörande förhandling med facket. Medarbetare på Klarna i USA har fått gå på dagen. Det ska röra sig om 20–30 personer”, säger Sen Kanner, anställd på Klarna och fackklubbsledare på Unionen till SvD.

Ungefär hälften av Klarnas 7000 anställda arbetar på huvudkontoret på Sveavägen. Detta innebär att det rör sig om runt 350 personer som ska sägas upp där om lika stor andel sägs upp på varje kontor. Inget kollektivavtal finns på bolaget i dagsläget. 

“Imorgon kommer vi att sammanträda i styrelsen tillsammans med representanter för Saco. Vårt mål är att uppdatera våra medlemmar om vägen framåt och att informera dem om deras rättigheter. Vi är väldigt upprörda och kommer framåt att försöka hjälpa så många berörda som möjligt”, säger Sen Kanner.

Läs mer