Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna-grundarens tal till alla anställda – ord för ord

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: TT / Skärmdump

Breakit har tagit del av det förinspelade talet som Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis höll för alla anställda i samband med dagens besked om varsel.

"Med hänsyn till privatlivet för alla människor som påverkas av de här förändringarna, så ber vi alla att arbeta hemifrån den här veckan".

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

På måndagseftermiddagen kunde Breakit avslöja ett omfattande sparpaket på Klarna. I ett förinspelat tal till alla anställda meddelade vd:n Sebastian Siemiatkowski att fintech-bolaget kommer att säga upp personal.

Breakit har tagit del av talet, här är Klarnabossens tal – ord för ord.

Texten nedan är Breakits översättning av talet som hölls på engelska. 

"Vi har stor påverkan på världen, samtidigt är vi starkt påverkade av världen. När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag.

En förändring av konsumenternas framtidstro, en kraftig ökning av inflationen, en mycket volatil aktiemarknad och troligen en lågkonjunktur på väg. Allt detta har markerat starten på detta mycket tumultartade år.

Även om det är sant att man ska hålla sig lugn i stormigt väder, så är det lika viktigt att inte blunda för verkligheten. Det vi ser i världen nu är tyvärr, med största sannolikhet, inte tillfälligt eller kortlivat.

Därför behöver vi agera. Mer än någonsin måste vi visa laserfokus för vad som verkligen gör oss framgångsrika framöver. Baserat på det här har ledningen på Klarna tagit några tuffa beslut. Några av de tuffaste vi någonsin har tvingats ta. Vi har tillsammans utvärderat organisationen för att se till att vi kan fortsätta att leverera på våra ambitiösa mål.

Vi har gjort den här utvärderingen baserat på två saker. Har vi rätt team som fokuserar på rätt saker. Och har vi rätt människor på rätt plats.

Det gör mig ledsen att meddela att baserat på det här så kommer ett antal av våra kollegor, av våra vänner, över alla avdelningar att påverkas. Jag vill börja med att säga att den överväldigande majoriteten av Klarnauts inte kommer att påverkas och kommer att fortsätta vara en del av vår resa. Men tyvärr kommer några av er att informeras om att vi inte kan erbjuda er en roll i den nya organisationen. Istället kommer ni att erbjudas lämna Klarna, med en kompensation. Den kommer att se annorlunda ut beroende på var du arbetar. Ni kommer att få mer information snart.

Så vad kommer att hända nu? Det är avgörande för oss; att alla som påverkas informeras i ett personligt och individuellt samtal. Vi hoppas att ni kommer att ge oss lite tålamod när vi försöker stötta och vägleda alla genom detta på bästa möjliga sätt. Kollegor och vänner som påverkas kommer att få en inbjudan till samtal inom de närmaste dagarna.

Inbjudan kommer att ha titeln: 'Meeting regarding your role at Klarna'. I det här mötet kommer du att få mer information om de kommande stegen. Information som jag precis har delat här kommer snart att bli tillgängligt Club Klarna. Jag kommer också att skicka ett mejl till alla i företaget med en länk till den här inspelningen och relevant information. Det kommer också att göras tillgängligt på vår externa hemsida.

Med hänsyn till privatlivet för alla människor som påverkas av de här förändringarna, så ber vi alla att arbeta hemifrån den här veckan. Vi är helt dedikerade till att snabbt ge klarhet och stöd till alla Klarnauts i de här utmanande tiderna så snabbt som bara möjligt.

Jag, tillsammans med ledningen och alla seniora chefer, är väldigt ledsna över att se vänner och kollegor lämna.

Jag vill tacka varenda en av er för ert hårda arbete och över allt annat för era bidrag till Klarna och vårt uppdrag.

Slutligen vill jag också lyfta fram att Klarna har en stark position på marknaden. Vi har en diversifierad affär som skiljer oss från konkurrenterna. Så lika mycket som det smärtar mig just nu, så fortsätter jag att vara obevekligt optimistiskt för Klarnas framtid. Oavsett vad vi nu måste gå igenom. 

Till er alla, ta hand om er själva och varandra."

Läs mer