Photon Sports hjälper hela Damallsvenskan – nu ska de gasa ut i Europa (med nya miljoner)

Photon Sports

Anders Tånger, tillträdande vd, Hanna Marklund och Michael Almebäck, Photon Sports. Foto Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fyller kassan med 19 miljoner – får in ny storägare.

Elitidrottare letar hela tiden efter nya sätt att förbättra sig själva och sin prestation. Till sin hjälp finns det en uppsjö med olika verktyg och tekniska lösningar.

Skellefteå-bolaget Photon Sports vill ersätta alla de verktyg som  idrottare använder med ett enda verktyg. Bolagets 3D-kamera mäter acceleration, hastighet och spänst och är både billigare och enklare att använda än andra liknande lösningar.

I november förra året fick bolaget in svenska mästarna Rosengård som kund och strax innan jul tecknade Photon Sports ett centralt avtal med hela Damallsvenskan. 

Nu ska bolaget gasa och får in 19 miljoner i nytt kapital i en runda som leds av den familjeägda bolagskoncernen Pulsen Group.

“Det känns fantastiskt, det här ger oss väldigt bra förutsättningar att fortsätta växa och stärka vår digitala närvaro”, säger Anders Tånger, som kliver in som vd efter att tidigare ha varit marknadsansvarig på bolaget.

Produktens funktioner går att använda på i princip alla lagsporter men till en början har bolaget valt att fokusera på fotboll. Kanske inte så konstigt när man har den före detta landslagsstjärnan Hanna Marklund, både på ägarlistan och i teamet. Nyligen anslöt också Michael Almebäck, tidigare mittback i tidigare allsvenska Örebro SK.

“Photon Sports är i en spännande fas där vi ser att Pulsen Group kan bidra till att utveckla både affären och varumärket”, säger Jonus Bartholdsson, vd för Pulsen Group. 

“Vi är sedan många år starkt förankrade inom fotbollen, inte minst genom samarbetet med Elitfotboll Dam, och ser vilken enorm betydelse Photons produkt kan få för klubbar och spelare både i och utanför Sverige.”

Kapitalet som kommer in ska användas för att få Photon Sport att växa utanför de svenska gränserna.

“Det finns ett stort behov av att förenkla arbetet och processen kopplat till fystester och där har vi ett starkt erbjudande”, säger Anders Tånger.

“Med det nya kapitalet och de nya delägarna i Pulsen Group kan vi öka takten och jobba parallellt med produktutveckling och och tillväxt genom att tillgängliggöra tekniken för fler marknader.”

Bolaget har varit i utvecklingsläge och det är först nu som försäljningen har kunnat börja. Förra året omsatte Photon Sports 2,4 miljoner och gjorde ett minusresultat på 145.000 kronor. 

Photon Sports var ett av de doldisbolag som vi skrev om förra året. Kolla in den här listan för bolagen att hålla koll på.

Läs mer