Sök

Stormöte på Klarna – anställda får informationen i eftermiddag: “Obligatorisk närvaro”

KlarnaKlarna

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ledningen för Klarna har kallat anställda till ett internt stormöte under måndagen, enligt uppgifter till Breakit.

Stormötet eldar på spekulationerna om att Klarna kommer att presentera ett sparpaket.

Klarna har kallat anställda till en internmöte med obligatorisk närvaro, enligt flera av varandra oberoende källor. Mötet, som kommer att ledas av vd:n Sebastian Siemiatkowski, ska inledas klockan 16 på måndagseftermiddagen och ska enligt inbjudan pågå i 30 minuter. 

I förra veckan rapporterade Wall Street Journal att Klarna har gjort sondering på kapitalmarknaden avseende en nyemission som enligt planerna skulle tillföra bolaget 10 miljarder kronor. 

Enligt uppgifterna siktar Klarna på en värdering om 30 miljarder dollar, cirka 300 miljarder kronor, i denna kapitalrunda. Det skulle vara en minskning med cirka 30 procent från den runda som genomfördes våren 2021. 

Nyligen har två högprofilerade, svenska techbolag aviserat kostnadsbesparingar som motiverats med att klimatet på finansieringsmarknaden har förändrats drastiskt under de senaste månaderna. 

Först ut var vårdutmanaren Kry som i förra veckan gick ut med att 10 procent av arbetsstyrkan, exklusive vårdpersonal, kommer att varslas. Grundaren och vd:n Johannes Schildt kopplade ihop besparingarna och de volatila kapitalmarknaderna. 

“Vi behöver reagera på marknadsdynamiken och vi behöver vara mer försiktiga med vårt kapital, och visa det för investerare, partners och patienter”, skrev Johannes Schildt i ett meddelande med anledning av beskedet. 

Därefter kom e-handelsbolaget Nakd med ett liknande besked. Lönsamhet måste prioriteras nu, hette det. 

“Marknaden för scale-ups likt Nakd har snabbt förändrats och därför kommer vi nu att prioritera lönsam tillväxt. Vi kommer att fokusera på vår kärnverksamhet och anpassar organisationen därefter. Vi lämnade igår in ett varsel som berör 22 tillsvidareanställda”, sa Nakd:s tillförordnade vd Oscar von Konow till Breakit. 

Breakit har upprepade gånger, och på flera sätt, sökt representanter för Klarna. Ingen har återkommit i skrivande stund.

​UPPDATERING: Strax efter klockan 16 kom beskedet om sparpaket. Läs mer här: Sparpaket på Klarna – 700 i personalen kan få gå: “Jag är väldigt ledsen”​

Läs mer