Sök

Klarnas värdering kapas – försöker ta in 10 miljarder

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klarna planerar att ta in nya pengar via en nyemission, rapporterar Wall Street Journal.

Värderingen har rasat sedan förra finansieringsrundan enligt uppgifterna.

Redan under början av året fanns det uppgifter om att Klarna var på väg att ta in nya pengar och då fanns det förhoppningar om en värdering om 50-60 miljarder dollar, högre än de 46 miljarder som var fallet vid förra kapitalrundan under våren 2021. 

På torsdagen publicerar anrika Wall Street Journal uppgifter om att Klarna för närvarande söker ny finansiering och då till en värderingen som ligger drygt 30 procent under den som gällde i förra rundan. Tidningen hänvisar till icke namngivna källor med insyn i ärendet. 

Den minskningen skulle innebära att Klarna värderas till 30 miljarder dollar, motsvarande cirka 300 miljarder kronor. 

Klarnas värderingsminskning är såklart en konsekvens av börsnedgångarna i allmänhet, och för techaktierna i synnerhet. Flera av Klarnas noterade konkurrenter, exempelvis Affirm och Ayden, har redan backat kraftigt under det senaste året. 

Enligt uppgifterna i WSJ siktar Klarna den här gången på att ta in uppemot 1 miljard dollar, eller 10 miljarder kronor från nya och redan befintliga ägare. 

Tidningen gör även gällande att det är investmentbanken Goldman Sachs som håller trådarna och som säljer in transaktionen till potentiella investerare. WSJ betonar även att emissionen inte är ristad i sten, det finns en risk att den inte blir av. 

Klarna, som gjorde en förlust om drygt 7 miljarder kronor under 2021, går parallellt en match mot svenska Finansinspektionen som vill att Klarna ska ha högre kapitalbuffert i sin balansräkning än vad bolaget tidigare haft. Allt annat lika betyder det att bolaget måste ta in mer pengar än vad som annars hade varit fallet. 

STEFAN LUNDELL: Nu går Klarna-bossen sin tuffaste match – sparpaket i korten

Läs mer