Truecallers storägare har dumpat aktier – för miljardbelopp

TruecallerBörs

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Truecallers rapport var stark och aktien har gått bättre än många andra techaktier.

Nu passar tre storägare på att sälja aktier för miljardbelopp.

Tre storägare – Atomico (grundat av Niklas Zennström), Kleiner Perkins och Sequoia Capital – aviserade redan efter börsstängning att de sammantaget tänkte sälja 21 miljoner aktier, motsvarande 5,6 procent av Truecaller. 

Processen avslutades sent på tisdagskvällen och då stod det klart att priset i den sorts auktion som genomförts landade på 61,20 kronor. Det är brukligt att det uppstår en viss rabatt i sådana här transaktioner och priset kan ställas mot att Truecallers aktie stängde på 68 kronor på tisdagen. Rabatten blev därmed 10 procent. 

Totalt såldes aktier för nästan 1,3 miljarder kronor. Vem som köpte aktier får man inte veta förrän ägarstatistiken uppdateras senare under våren. 

I och med transaktionen minskar Atomicos ägarandel till 2,8 procent av aktiekapitalet, Kleiner Perkins till 7,0 procent samt Sequoia till 17,2 procent (från 19 procent). 

De tre säljarna understryker att de har bistått Truecaller under de senaste åtta åren snabba tillväxt, men att de har en skyldighet att frigöra kapital för att kunna stödja nästa bolag med höga tillväxttal. 

Truecaller, vars affärsidé bygger på en app som kan identifiera och blockera oönskade samtal, redovisade en omsättning på 398 miljoner kronor för det första kvartalet, motsvarande en tillväxt om 116 procent. Bolaget fortsätter att röna stora framgångar i särskilt Indien. 

Truecallers aktie har, liksom många andra techaktier, backat under 2022. Men priset i storägarnas försäljning ligger drygt 9 kronor över teckningskursen 52 kronor inför notering hösten 2021. Aktien har gått upp med 10 procent sedan rapporten den 6 maj. 

Läs mer