Vanliga missförståndet om vad 8K-kvalitet egentligen innebär

SamsungTVsamsung

Tobias Lundgren

Dags att köpa ny TV? Vilken modell som passar dig bäst hänger förstås på dina individuella behov, men här är några saker att tänka på innan du slår till.

Att hitta rätt i djungeln av TV-modeller är inte lätt, särskilt eftersom tekniken har utvecklats i en rasande takt de senaste åren. Beroende på vad du vill ha ut av din TV – och var du vill titta på den – finns det några saker du behöver ta hänsyn till. Här går Magnus Nilsson, produktchef på Samsung, igenom ett par viktiga detaljer:

  • Tänk större när du väljer din modell

En 75” TV låter kanske väldigt stor, men faktum är att om du eftersträvar en bioupplevelse så behövs det en skärm med de måtten redan om du sitter på 3 meters avstånd från TV:n.

Det betyder i sin tur inte att TV:n kommer att ta upp onödigt mycket plats i hemmet. Samsungs 8K-modell QN900B har till exempel en väldigt slimmad design med minimal kant runt bilden, för att smälta in så naturligt som möjligt mot väggen.

När skärmen inte används kan TV:ns Ambient Mode fylla skärmen med ett vackert motiv som ger ditt hem en extra dimension under mysiga middagar.

  • Gillar du streaming? Se till att din nya TV stöder apparna du vill ha

Om du främst tittar på streamingtjänster bör du se till så att din nya TV har stöd för tjänsternas appar. När du köper en TV från Samsung kan du vara säker på att de största streamingtjänsterna finns tillgängliga.

  • Fixa bioljudet – utan skrymmande sladdar eller krångel

Dagarna där hemmabiosystemet krävde kabeldragning är borta. På Samsungs Audio Lab i Kalifornien har ljudexperter utvecklat den nya generationen av soundbars – som ger en omslutande och massiv ljudupplevelse med ett minimum av kablar och inställningar.När du kopplar in en Samsung Q-series soundbar med SpaceFit Sound till din Neo QLED TV analyserar enheterna ditt rums akustik och ställer in ljudet efter förutsättningarna. Funktionen Q-Symphony ger en synergieffekt, där ljudet från soundbaren kombineras med TV:ns egna högtalare och ger en omslutande upplevelse, där ljuden kommer mot dig från alla håll.

  • Tittarupplevelsen gynnas av 8K-kvalitet – oavsett källmaterial

Ett vanligt missförstånd är att 8K-modeller endast förbättrar tittarupplevelsen om själva sändningen är i 8K. Men sanningen är att allt material kommer att se bättre ut på en Neo QLED 8K-TV, eftersom skärmarna innehåller AI-teknik som skalar upp materialet automatiskt.

  • Vill du njuta av underhållning och sol samtidigt? Sätt en TV på altanen!

I fjol blev Samsung bland de första tillverkarna i världen med att lansera en utomhus-TV för hemmabruk – The Terrace.

Med The Terrace är det enkelt att samla familjen eller vännerna på uteplatsen och njuta av spännande matcher eller favoritserierna, oavsett väder.Genom Samsungs antireflexteknik får du en kontrastrik 4K-bild även i starkt solsken och det IP55-klassade* höljet klarar temperaturer mellan -31 och +50 grader. The Terrace blev i november 2021 utsedd till ”Årets bästa TV-innovation 21-22” av magasinet Ljud & Bild.

MER INSPIRATION: Läs allt om Samsungs produkter här!

*Produkter med IP55-klassificering är skyddade mot att skadliga mängder damm- och vatten når produktens elektriska delar.

Läs mer