Sök

Johan Lindeberg satsar på NFT: “Har letat efter det här hela livet”

Roya EditionNFTMetaverse

Johan Lindeberg och Mahiar Afrooz. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från egna modehus till metaversum. Designern Johan Lindeberg kliver in i ny roll på Roya Edition – och hyllar framtidens internet. ”Den ultimata fria världen”.

Johan Lindeberg har en lång karriär inom mode. Han har arbetat för Diesel, där han ägt och drivit det italienska modemärket i Sverige, skapat kläder under varumärkena J.Lindeberg och nu senast BLK DNM. 

Han är sedan länge ett välkänt namn i modebranschen och hans plagg har synts på allt och alla, från skolfotograferingar till smala modemagasin. Nu går Johan Lindeberg in i en helt ny roll som kreativ chef för Roya Edition.

Roya är en ny svensk marknadsplats för NFT:er, alltså ägarbevis för unika digitala verk, och bolaget ska hjälpa kunder att förverkliga sina idéer i metaversum, den alternativa digitala världen som bland annat Facebooks ägarbolag Meta satsar stort på.

”Jag upptäckte det här för ett halvår sedan. Det är den ultimata fria världen, en värld som jag har letat efter hela livet”, säger Johan Lindeberg och tillägger att han har byggt varumärken i 30 år och försökt förklara sig i 20 av dem.

LÄS MER: Vad är NFT och hur köper man det? Här är en guide till kryptoboomen

Och han menar att han "är investerad", även om han inte vill säga om det rör sig om en ekonomisk investering. 

”Jag vill gå fullt ut i det här”.

Johan Lindeberg kommer att fungera som kreativ chef för Roya Labs, som i sin tur ska vara en bro mellan den fysiska världen och den digitala – artister och metaversum. Lindeberg ska ta fram varumärkeskoncept, stötta och inspirera. 

Men hur började det? Lindeberg berättar att han först upptäckte kryptovärlden i Venice beach – sedan upptäckte han Mahiar Afrooz. Han är vd och har grundat Roya Edition tillsammans med sin bror, designern Mikael Afrooz. De två klickade.

Nu blir det ett tiotal samtal per dag, från Lindeberg i New York till Afrooz med bas i Sverige.

”Jag har alltid känt mig ensam, ända sedan jag lämnade Diesel på 1990-talet, men när jag träffade Mahiar tänkte jag 'wow', det här är en tech- och affärsman som förstår styrkan i kreativitet”, säger Johan Lindeberg.

Mahiar Afrooz har investerat i blockkedjeteknik i Mellanöstern sedan 2012. Han säger att ingångsporten till metaversum går genom NFT:er och ser en chans att skapa ett mer demokratisk och solidarisk mötesplats.

”Det här är bara början. Vi ska bygga en alternativ värld”. 

LÄS MER: Blockchain-kartläggning: Här är 19 svenska bolag som bygger web3​

Läs mer