Sök

Annonssamarbete med Sverigeresan med Swedbank

Krabbskal och innovativ teknik gav tillväxtboom - och förstaplats i Swedbank rivstart

SwedbankSverigeresan

Foto: Maria Steén

Kristofer Steneberg

Snabbväxaren Swedish Hydro Solutions, från Alingsås, introducerade en helt ny hållbar teknik i Sverige, där de renar vatten från byggen och industri – med hjälp av avfall. Ett lyckokast för både bolaget och miljön.

  • Det här är andra delen i Sverigeresan, där Breakit och Swedbank tar läsaren på en resa i Sverige och träffar bolag och entreprenörer som förändrar. I storstaden, bruksorten eller förorten, vid foten av ett berg eller mellan två sjöar hittar vi fascinerande exempel på att hela Sverige lever. Deras drivkraft är passion, deras motto är hållbarhet och blicken är fäst på långsiktig tillväxt. I Breakits och Swedbanks serie lyssnar vi på deras framtidsvision och drömmar men även vilka utmaningar de har. Och om de själva håller med om att de är några av Sveriges främsta förnyare.

Länge saknades det effektiva vattenreningsmetoder för dags- och länsvatten i Sverige, berättar Jakob Sjöberg. Han är en av grundarna och CTO på Swedish Hydro Solutions som ligger fem mil nordväst om Göteborg.

Förutom krabbskal använder bolaget även en trä-innovation

”När EU införde sitt ramdirektiv för vatten fanns det inte någon metod i Europa som på allvar kunde rena läns-, dag- och processvatten till de kvalitetskrav som ställdes. Därför har myndigheterna gett många dispenser till projekt. Eller så har företag behövt använda dyra och komplicerade reningstekniker, ibland med potentiellt miljöfarliga och hälsovådliga kemikalier”, berättar han.

Restprodukt gav viktig nyckel 

Men Swedish Hydro Solutions tar till en restprodukt från fiskeindustrin, som annars skulle bli avfall, för att lösa problemet. Nämligen krabbskal. Ur dessa utvinns kitosan, som även används bland annat som stärkelse i mat och blodstoppare i sjukvården.

Jakob Sjöberg jobbade tidigare i USA inom just vattenrening. Där har kitosan använts sedan slutet av 90-talet. Jakob såg en möjlighet att vidareutveckla tekniken och ta den till Sverige. För sju år sedan startade han därför, tillsammans med kollegan, Anders Lindqvist, företaget.

Förstaplatsen i Swedbank rivstart gav rejäl skjuts 

”Anders arbetade som miljökonsult och letade efter bra lösningar för vattenrening till sina kunder, men hittade inga i hela Europa. Jag blev jätteförvånad när jag hörde det och där föddes idén”, säger Jakob Sjöberg och tillägger:

”Vi har vidareutvecklat tekniken så att den innebär lägre kostnader, enklare drift och bättre tillförlitlighet samtidigt som den är designad för att klara de myndighetskrav som ställs. Vi har även fått patent på vår reningslösning. Vi har fokuserat hårt på att lösningen ska vara säker både för miljö och personal. Den består av biologiskt nedbrytbart förbrukningsmaterial, utan hälsoskadliga och miljöfarliga ämnen. Sedan är det jättebra att det blir ett cirkulärt tänk.”

Trä-innovation binder koldioxiden

Som filtermedia använder Swedish Hydro Solutions en annan innovativ produkt, nämligen BioMedia, som görs av trä. Ämnet är även en kolsänka eftersom det binder in koldioxid och lagrar detta i en stabil form över lång tid.

”Biomedia är väldigt effektiv för att rena tungmetaller, men även för rening av ett stort antal andra föroreningar, och så är den kostnadseffektiv”, säger Jakob Sjöberg.

Bolaget fokuserar på både ekologisk och ekonomisk hållbarhet, framhåller Jakob Sjöberg.

”Vi hjälper våra kunder att uppnå de miljökrav som beställarna har, och vi skapar också en god helhetsekonomi i projekten.”

Swedish Hydro Solutions har också haft möjlighet att ta skäligt betalt redan från dag ett.

”Vi har kunnat hjälpa våra kunder att förstå fördelarna och se hur stora alternativkostnaderna kan bli att inte ha fungerande vattenrening på plats. Projekten kan till och med bli nedstängda, vilket kan kosta flera miljoner kronor per dag.”

Prestigefull seger gav skjuts

Precis i starten av bolagets resa, vann Swedish Hydro Solutions tävlingen Swedbank rivstart.

”Det betydde mycket, uppmärksamheten vi fick var väldigt värdefullt. Prispengarna använde vi till att koppla upp utrustningen mot molnet. På så sätt kan viktiga parametrar kring vattenkvalité i projekten följas i realtid via en webbsida och man kan ställa in larm och få meddelanden ifall det är någon service som krävs. Det ger kunderna mer trygghet, de kan ha koll från bakom skrivbordet.”

”Prispengarna använde vi till att koppla upp utrustningen mot molnet”

Bolagets reningsteknik passar bland annat bygg och industri, hamnar och flygplatser. Swedish Hydro Solutions har idag ett flertal större projekt i Sverige som kunder, som stora väg- och tunnelbyggen.

Nyligen öppnade de ett kontor i Stockholm. De första åren var bolaget självfinansierat, senare har de fått stöd från Vinnova och Almi, kompletterat med lån från Swedbank.

”Vi är jätteglada över stödet från Swedbank, vi har fått mycket hjälp och har en väldigt bra relation med dem. Jag upplever att de har ett tydligt fokus på hållbarhet, och att de har varit entusiastiska och velat stötta oss så mycket de bara kan. Det betyder mycket.”

Läs mer om hur Swedbank jobbar med hållbarhet här!

Investmentbolag säkrade kapital

Nyligen fick bolaget ett större kapitaltillskott när investmentbolaget Latour Future Solutions klev in som ny delägare, och framtiden ser ljus ut.

”Vi vill fortsätta växa och tittar nu även på att ta steget ut till Europa.”

Några lärdomar som Swedish Hydro Solutions dragit

   Det är viktigt att vara flexibel och titta brett på kunder och marknader, och inte vara rädd för att tänka om och anpassa erbjudandet.

   Samtidigt måste man var väldigt fokuserad och duktig på att prioritera hur man placerar såväl ekonomiska investeringar som sin tid.

•   Det gäller att ha en långsiktigt plan att utgå från och sedan kan man vara flexibel i relation till det.

”Det är roligt och utvecklande att jobba med innovativa bolag, framför allt när de har en hållbar profil. Hållbara bolag är framtiden och eftersom vi vill vara långsiktig affärspartner gäller det att vara på tårna och stötta där vi kan för att de ska kunna fortsätta sin utveckling. Att vi har växande välmående företag är också positivt för samhället i stort och det bidrar vi gärna till”, säger Benjamin Svensson, Kundansvarig Företagsrådgivare, Göteborg Nordost på Swedbank.

Vill du veta mer om hur du och ditt företag kan utveckla hållbarhetsarbetet utifrån er verksamhet och förutsättningar? Eller kanske få inspiration av entreprenörer som brutit ny mark? Då är du välkommen att läsa om våra tips och råd som ger bättre koll på företagande och entreprenörskap.

Läs mer