Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

"Chockad men glad" – de är vidare från svettiga Shift-finalen ikväll

Claudia Orellana, Deqa Abukar och Mikaela Lastre. Foto: Press

Malmö skickar två entreprenörer till finalen i Breakits och Blings satsning Shift.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Hela 450 bolag sökte in till årets upplaga av Breakits och Blings gemensamma storsatsning Shift. Av flera hundra sökande hittade vi sedan 34 heta bolag som skulle få chansen att pitcha in sina företag i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Med målet att ta sig hela vägen till den stora finalen – med investerare redo att satsa miljoner på rätt idé.

Svettigt pitchande

Under måndagen befann sig Shift-turnén i Malmö där sju heta entreprenörsteam svettades framför juryn.

Bland idéerna som presenterades fanns allt från distribution av e-böcker mot den arabisktalande marknaden till så kallade "rage rooms" dit människor kan gå för att ta ut sina aggressioner genom att slå sönder saker och skräddarsydda kosttillskott baserade på blodanalyser. 

I juryn satt Jessica Rameau, partner på Wellstreet, William Appelgren på Novax, Offerta-grundaren Jens Nilsson som idag investerar via Nyvik, Alex Molvin på Almi invest och Jimmy Jakobsson grundare av Ingager.

Efter några timmars överläggande hade juryn hittat två bolag som tog sig vidare till finalen i Stockholm. 

För ut var Mikaela Lastre som startat Wheelwear i blekingska Mörrum. Med Wheelwear har hon tagit fram moderna och funktionella kläder för rullstolsburna. 

“Jag är chockad men glad. Man gör sitt bästa men vet aldrig hur långt det ska räcka”, säger hon. 

Vad är dina förhoppningar på Shift?

“Förutom att kunna få kapital, så är det att knyta kontakter och lära känna andra entreprenörer när man själv är ny som entreprenör.”

Den andra vinnaren var Claudia Orellana som har riktat in sig på det ovan nämnda idén med ett rum där människor kan få utlopp för sina aggressioner genom att slå sönder saker. Företaget heter Break room och har sin bas i just Malmö.

“Jag hade ställt in mig på att gå hem”, utbrister hon på scenen när vinnarna utannonserades och utvecklade sedan sina tankar.

“Vi har trott på oss själva. Men om man kollar på alla andra som är med, och när man läser om dem. Jag tror det var för att lugna mig själv lite också och sänka förväntningarna.”

Vad vill du säga till andra som funderar på att starta eget bolag?

“Man måste söka oavsett vilket skede man befinner sig i. Stänga av sina tankar och bara tro på sig själv. För andra gör det uppenbarligen.”

Vad hoppas du på i Shift?

“Oavsett hur det går så har jag redan lärt mig så mycket, fått nya kontakter och etablerat både mig och break room. Jag har lärt mig så mycket och fått så många utbildningar som jag inte gått annars.”

LÄS MER: Lista – Här är våra favoritentreprenörer

Läs mer