Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

100 miljoner investerade från privatpersoner – nu kliver Digiexam-grundarens gamla parhäst in i gråhandelsbolaget

Nima Marefat, ny partner och COO på Tioex, och Johan Hägglund, vd och grundare.
Nima Marefat, ny partner och COO på Tioex, och Johan Hägglund, vd och grundare. Foto: Press/Montage

Tioex är en medlemsbaserad plattform som sysslar med något som ofta benämns “gråhandel”, det vill säga aktiehandel i onoterade bolag utanför börsen.

Nu har bolaget nått upp till 100 miljoner i investerat kapital – och växlar upp genom att plocka in Digiexam-medgrundaren Nima Marefat som partner och COO.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Johan Hägglund var 2011 med och grundade Digiexam, edtech-startupen erbjuder en tjänst för att skriva prov digitalt utan möjlighet för fusk. 

2017 lämnade han Digiexam för att grunda Tioex, som är en plattform som gör det möjligt för privatpersoner att investera i onoterade techbolag. I praktiken sker det genom att Tioex köper upp minoritetsposter i onoterade bolag som de sedan låter sina medlemmar investera i.  

Visionen med bolaget är att privatpersoner ska få tillgång till investeringar som annars bara riskkapitalbolagen får tillgång till. Själva namnet Tioex är en referens till investerarna på riskkapitalbolagen, som i regel frågar sig hur de ska kunna göra tio gånger pengarna på sina investeringar. 

Exempel på bolag som medlemmarna hittills har kunnat köpa in sig i är Klarna, Einride, Digiexam och Truecaller. 

Nu står det alltså klart att Tioex har nått 100 miljoner kronor i investerat kapital från medlemmarna.  

“Målet för Tioex sen start är att ge medlemmar möjlighet att investera i högintressanta svenska techbolag som vanligtvis är oåtkomliga för privata investerare. Jag är otroligt glad att vi hittills har kunnat erbjuda investeringar om sammantaget 100 miljoner i riktigt fina bolag med hög kvalitet. Framåt ska vi öka takten med fler intressanta investeringsmöjligheter under året”, säger Johan Hägglund, vd och grundare för Tioex.

Rekryterar gamla medgrundaren som operativ chef

Planen framåt är att växla upp, och det ska göras genom en rekrytering av Nima Marefat som partner och operativ chef. Detta innebär en återförening för vd:n Johan Hägglund och Nima Marafet, som för drygt 10 år sedan grundade Digiexam tillsammans.   

“Jag var en av Tioex’s första medlemmar och har själv investerat flertalet gånger via plattformen. Tidigt insåg jag att tjänsten är starkt efterfrågad och att man löser ett verkligt problem när man låter mindre sparare investera i bolag som annars varit oåtkomliga för den enskilde. Jag har själv köpt in mig i Tioex och ser väldigt mycket fram emot att få arbeta för Tioex’s medlemmar tillsammans med Johan Hägglund”, säger Nima Marefat.

Johan Hägglund säger sig vara nöjd med rekryteringen:

“Det finns ingen jag hellre bygger bolag tillsammans med än Nima Marefat och jag är jätteglad att vi nu får möjlighet att arbeta tillsammans igen. Tioex står inför en expansiv period och att få in rätt kompetens är avgörande för att bygga ut med kvalitet och växa framåt”. 

Läs mer