Sök

Den okände tandborstkungen tar över Hövding – försvinner från börsen

Joel Eklund. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Joel Eklund som äger tandborstbolaget Tepe är ny hövding på Hövding.

Vi på Breakit brukar ju kalla Noel Abdayem för tandborstkungen men egentligen är det kanske Joel Eklund vi borde förära denna titel. Joel Eklund äger munhygienskoncernen Tepe, kanske mest känt för sina trekantsformade tandstickor, med en omsättnimng på cirka 1 miljard kronor.

Men Joel Eklund har de senaste åren blivit en allt mer aktiv investerare både på och utanför börsen med en portfölj värd runt 2 miljarder kronor.  

I slutet av 2021 la Joel Eklund ett så kallat budpliktsbud på Hövding efter ha passerat 30-procentsgränsen i sitt ägande. För några veckor sedan stod det klart att han, eller egentligen Fosielund som hans bolag formellt heter, även fått förvärva 20 procent av aktierna av Safetech, ett bolag med kopplingar till ryssen Petr Zjukov.  Däremd fick Jeol Eklund kontroll över drygt 80 procent av aktierna. 

Nu har Joel Eklund kommit över ytterligare aktier och ägandet har därmed passerat 90 procent. Det ger honom rätt att kräva in resten av aktierna. 

“Fosielund Holding har för avsikt att påkalla tvångsinlösen av resterande aktier i Hövding och i samband därmed verka för att styrelsen i Hövding beslutar att avnotera Hövding:s aktier från handel på Nasdaq First North”, heter det formellt i pressmeddelandet som skickats ut. 

Vi har tidigare gjort en längre intervju med Joel Eklund om hans imperium och planen framåt – läs den texten här!

Tepe har liksom Hövding sina rötter i Malmö. Hövding säljer en krockkuddebaserad cykelhjälm och bolaget grundades 2005 av Anna Haupt och Terese Alstin.

Läs mer