Sök

Besvikelse från Linas matkasse – "Nergång i försäljningen"

Linas matkassee-handelMat på nätet

Walker Kinman, vd och Lina Gebäck grundare Linas Matkasse. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Bolaget bakom Linas Matkasse har det tufft.

LMK Group redovisar stort intäktstapp och stor resultatförsämring i den färska rapporten.

Konsumenternas pandemi-beteende har i stora delar upphört. På onsdagsmorgonen kom ytterligare en bekräftelse på detta.

Matkasseleverantören LMK, i Sverige mest känd som Linas, omsatte 353 miljoner kronor – en minskning med 16 procent i förhållande till motsvarande period 2021. 

“Återkomsten från pandemin, ett uppdämt behov för resor och restaurangbesök samt att hushållens utgifter påverkas av den stigande inflationen, är alla faktorer som har påverkat e-handeln och framförallt e-handel av livsmedel, under kvartalet. Denna utveckling har lett till en nergång i försäljning och lägre nykundsförvärv för LMK Group”, skriver bolagets vd Walker Kinman i rapporten.

Resultatet försämras

Det justerade rörelseresultatet, alltså rensat för engångposter, försämrades med nästan 50 miljoner kronor, till -17,4 miljoner kronor.

Bolagsledningen börjar nu backa från det mål som tidigare satts upp, en resultatmarginal på 30 procent efter hanteringskostnader. 

"Givet den snabba inflationsökningen ser vi att vår målsättning med att uppnå resultat efter hanteringskostnader på 30% för helåret kommer att vara mer utmanande. Vi räknar med att det kommer att ta ytterligare några kvartal att uppnå den nivån och vi upprepar att det kommer att uppnås genom fortsatta förbättringar i produktion och i supply chain. Den stigande inflationen för livsmedel och energi gör det svårare att göra framsteg på området", skriver LMK:s vd i rapporten.

Att pandemin och inflationen skulle framkalla en svag rapport från LMK låg i korten och i måndags utfärdade undertecknad en liten varning inför delårsbeskedet

Aktien, som har haft ett tufft sedan noteringen i slutet av mars, faller ytterligare på onsdagen. Kursen hade efter cirka 40 minuters handel backat med nästan 30 procent. 

Läs mer