Sök

Vinden har vänt – det går bra för Paradox igen

ParadoxGamingBörs

Fredrik Wester är en av entreprenörerna som porträtteras i boken. Foto: Pressbilder / Paradox.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det har blåst motvind för Paradox under en längre tid.

Men nu kan gamingbolaget stoltsera med tillväxt igen – och med vinst som mer än fördubblats.

Rapporten som presenterades på tisdagsmorgonen innehöll en omsättning på 476 miljoner kronor, motsvarande en tillväxt på 31 procent. Det kan ställas mot att bolagets intäkter föll med 19 procent under 2021 och att bolaget haft krympande intäkter under en lägre tid. 

Utfallet var även bättre än analytikernas snittprognos som enligt Nyhetsbyrån Direkts rapportering låg på 464 miljoner kronor. 

“Vi har haft god fart in i 2022 med viktiga förstärkningar av vår spelportfölj. Mer specifikt har årets första månader präglats av att fördjupa våra viktiga strategi- och managementspel med små och stora releaser”, skriver bolagets vd Fredrik Wester i rapporten. 

Rörelseresultatet låg på 209 miljoner kronor, en ökning med 125 procent från cirka 93 miljoner motsvarande period från första kvartalet 2021. Analytikernas förväntningar låg på 177 miljoner på denna punkt, enligt Direkt. 

“Kvartalets releaser och en god kostnadskontroll resulterar i den högsta vinsten vi haft under ett enskilt kvartal”, säger Fredrik Wester i rapporten.

Resultatet visar att bolaget är på rätt kurs, skriver Fredrik Wester som samtidigt menar att det finns än större potential. 

"I dagsläget har vi, i min mening, den starkaste och mest fokuserade projektportföljen i Paradox historia. Det finns förvisso aldrig några garantier i spelutveckling men titlarna vi arbetar med just nu visar genomgående en stor potential", säger Paradox-chefen i rapporten.

Jobbigt 2021

Paradox hade ett riktigt tufft 2021. Intäkterna föll, vinsten likaså och aktiekursen föll brant. Därutöver var det turbulent i ledningsgruppen. Ebba Ljungerud tvingades lämna vd-posten och storägaren och dåvarande ordförande Fredrik Wester gjorde comeback på densamma

Men i samma veva uppdagades stora brister i arbetsmiljön på bolaget, något Paradox-ledning upprepande gånger lovat att gå till botten med. 

Aktien har även tagit viss revansch. Den har stigit med 33 procent under det senaste halvåret och kursen står nu i cirka 173 kronor. Hösten 2020, innan fallet startade, handlades den en bra bit över 300 kronor. 

​Aktiemarknadens reaktion på rapporten kan beskrivas som en axelryckning. Kursen hade efter en timmes handel backat med cirka 1 procent. Börsvärdet uppgår till 18 miljarder kronor.

Läs mer