Sök

Jätten Monterro slukar svenska SaaS-veteranen Pythagoras – en affär på 250 miljoner

PythagorasSaaS

Peter Andersson, vd Pythagoras.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Pythagoras grundades redan 1995 och har tagit fram program som ska göra det enklare att sköta om fastigheter. Nu kliver en ny storägare in och tar över – i en affär som värderar bolaget till en kvarts miljard.

Det svenska SaaS-bolaget Pythagoras har tagit fram en molnplattform som ska göra det enklare för fastighetsägare att sköta om sina fastigheter. Det kan exempelvis handla om att hantera den administrativa förvaltningen, liksom praktiska saker som lokalvård och utrymningsplaner. 

Nu får Pythagoras en ny huvudägare i form av riskkapitalbolaget Monterro som  fokuserar på investeringar i nordiska SaaS-företag. Totalt tar investeraren ett ägande på 60 till 65 procent i Pythagoras enligt källor till DI och i affären ska bolaget värderas till 250 miljoner kronor.

Spanat en längre tid

”Vi har följt Pythagoras under en längre tid och vi är imponerade av deras innovationsförmåga och produktutveckling,” säger Gustav Lagercrantz, som är vd på Monterro i en kommentar. 

Fyra delägare som idag inte är aktiva i bolaget ska sälja aktier i affären, samtidigt som nuvarande vd:n och medgrundaren Peter Andersson och ytterligare några operativa chefer är kvar som minoritetsägare.

Under 2020 omsatte Pythagoras 35,6 miljoner kronor med ett minusresultat på 0,8 miljoner kronor. Det var en liten minskning från 2019, då bolaget också gick med vinst.

Med Monterro som ny ägare ska fokuset ligga skala upp verksamheten.

”Vi är stolta över hur vi tillsammans med våra kunder har lyckats skapa en mängd smarta lösningar som effektiviserat deras verksamhet med hjälp av data, till exempel genom minskad energiförbrukning” säger Peter Andersson och fortsätter:

”Nu är vi redo att utveckla verksamheten ytterligare med målet att få ännu nöjdare kunder, genom hela kundresan. Med Monterro som partner får vi både kapitalet och den expertis vi behöver för att skala upp.”

Monterros vd Gustav Lagercrantz kommer också att ta rollen som styrelseordförande i Pythagoras.

 

Läs mer