Paket-boom gav enorma mängder data – så löste Postnord utmaningen

PostnordTele2

Kristofer Steneberg

E-handelns tillväxt de senaste åren har lett till en dramatisk ökning av hanterade paket för Postnord. Dygnet runt, året runt och i ett stort geografiskt område ska all logistik klaffa. Med hjälp av Tele2 Företag har Postnord tagit ett rejält kliv i sin digitala infrastruktur med skräddarsytt nätverk och framtidens molnstrategi.

Bakom fasaden påminner PostNords paketterminaler om godshanteringen på en flygplats. Men i stället för väskor är det paket som snabbt susar förbi i ett komplicerat nät av gummiklädda rullband.

Det sorteras och skickas in på rätt band utifrån slutdestination. En av nycklarna för att maskineriet ska fungera är ett säkert, flexibelt och snabbt datanätverk längs hela logistikkedjan av fordon, terminaler och omkring 8 000 ombud.

”Vi behövde en så stabil miljö som möjligt – från ombudet i en mataffär till paketboxar och våra stora terminaler. Allt måste fungera dygnet runt, året runt, dessutom i ett stort geografiskt område”, säger John Révész Gudmann, Senior Infrastructure Architect inom Postnord. Tele2 Företag förser Postnord med en helhetslösning för all datakommunikation i Norden.

Så anpassar du nätverkslösningen efter er affär

Paketleveranserna har slagit rekord

Här ingår WAN och LAN i Sverige och Danmark, inklusive lokala nätverk på alla utlämningsställen i Sverige. För fem år sedan tog Tele2 Företag även över ansvaret för driften av hela nätverket. Med tjänsten Network as a Service hyr Postnord all nätverksutrustning som switchar och accesspunkter, medan Tele2 Företag garanterar tillgängligheten, att allt fungerar i nätverket och att nya tekniker som SD-WAN kan introduceras.

E-handeln ökade starkt redan före pandemin, men under de senaste två åren har paketleveranserna slagit alla tidigare rekord. För att matcha förändringarna och säkra strategin för framtiden har Postnords ledning identifierat fortsatt digital transformation som en av de viktigaste byggstenarna.

”Det handlar om att optimera vår verksamhet med allt mer digitalisering, automation och användning av avancerad analys”, säger Patricia Öhman, Service Manager Network inom Postnord. Här spelar it-infrastrukturen och nätverket en viktig roll enligt henne.

”Vi behöver se till att allt är stabilt och att vi förvaltar det befintliga, men vi vill också blicka framåt. Vi är nyfikna och vill vidare”, säger hon.

Så framtidssäkrar ni ert nätverk

Allt fler uppkopplade enheter

Det som just nu driver it-utvecklingen hos PostNord är samma som inom andra delar av industri och näringsliv: explosionen av molnbaserade tjänster och applikationer samt de allt större datamängderna från allt fler uppkopplade enheter.

Detta ställer också nya krav på nätverken:

”Trenden är att allt mer trafik går direkt till molnet, i stället för via företagets datacenter och brandvägg. Här är SD-WAN, mjukvarubaserade nätverk, en teknik som gör det möjligt att gå direkt ut på internet utan att behöva passera datacentret. Vi märker ett stadigt ökat intresse från företag och organisationer för SD-WAN”, säger Daniel Sandström, Enterprise Solutions Specialist på Tele2 Företag.

Fotograferar tre paket i sekunden

I ett pilotprojekt på SD-WAN ingår att fotografera alla paket som hanteras i flödet. Upp till sex kameror fotograferar tre paket i sekunden från flera vinklar. Den enorma mängden data – upp till 240 Mbit per sekund – skulle bli ohanterlig för det befintliga nätverket.

”Tanken med piloten är att vi ska skaffa oss kunskap och erfarenhet. Vi vill också göra mätningar kring hur trafiken beter sig. SD-WAN är en kostnadseffektiv och flexibel lösning, säger John Révész Gudmann.

Samarbetet med Tele2 Företag gör att Postnord konstant kan flytta fram positionerna.

”Jag ser det som ett partnerskap där vi tillsammans har kommit fram till en skräddarsydd lösning. Från vår sida uppskattar vi dialog och transparens och det tycker jag att vi har. Det är en nyckel för att allt ska fungera”.

Stabilt och flexibelt. Läs om hur vi på Tele2 Företag kan hjälpa er med era nätverkslösningar.

Läs mer