Sök

Embracer köper spelutvecklare i affär på 300 miljoner dollar – bland annat Crystal Dynamics

Embracer GroupSpelutveckling

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Wingefors på shoppinghumör.

Spelkoncernen Embracer meddelar under måndagsmorgonen att de köper de tre spelutvecklarna Crystal Dynamics, Eidos Montreal och Square Enix Montreal. Dessutom förvärvar de också en varumärkeskatalog på över 50-spelserier från Square Enix Holding, där klassiska titlar som Tomb Raider, Thief och Deus Ex ingår. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen uppgår till 300 miljoner dollar på en kassa- och skuldfri basis, vilket motsvarar nästan 3 miljarder svenska kronor.

"Vi är väldigt glada över att välkomna dessa studios till Embracer Group. De har fantastiska varumärken, kreativa talanger som håller världsklass och har dessutom visat en förmåga att konsekvent överträffa förväntningar under de senaste årtiondena"; säger Karlstadsbon Lars Wingefors som också är medgrundare och vd på Embracer Group.

Han fortsätter:

"Det har varit ett sant nöje att träffa bolagets ledning för att diskutera hur de kan realisera sina ambitioner och bli en viktig del av Embracer."

Transaktionen är villkorad av vissa regulatoriska och andra externa godkännanden och väntas slutföras under andra kvartalet i Embracers räkenskapsår 22/23 (juli-september 2022).

När köpet är fullbordat och bolagen har kommit in i koncernen räknar Embracer på sikt med ett ordentligt bidrag till verksamhetens omsättning och rörelseresultat. Förhoppningarna är att bolagen tillsammans ska minst ett nollresultat inom två år.

Läs mer