Sök

Tom Flumé vinner The Apprentice: “Jag är en vinnarskalle”

The Apprentice

Tom Flumé. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Tvålentreprenören vann Gunilla von Platens hjärta – och tog hem spelet i entreprenörsserien.

Reality-shower om entreprenörer har vuxit rejält de senaste åren. Draknästets comeback blev en succé (mer om den nya säsongen här) och vi vet sedan tidigare att Stockeld-grundaren Sorosh Tavakoli har ett team från SVT i hälarna för att göra ett program.

TV4:s satsning blev istället The Apprentice, där Gunilla von Platen, fick bli den svenska varianten av Donald Trump. I programmet tävlar tolv personer om vem som kan imponera tillräckligt på von Platen. Vinnaren får en miljoninvestering från henne. 

När säsongsfinalen gick av stapeln på onsdagskvällen avslöjades att det är Tom Flumé, entreprenören som ligger bakom hudvårdsmärket Moos & Noor, som står som segrare. Och han har en tydlig syn på varför det var han som vann.

“Jag är den entreprenörer som siktade högst med komplett affärsplan”, säger Tom Flumé.

“Det fanns folk som vann fler uppdrag än mig, jag torskade mig egentligen fram till finalen.”

Vad har nyckeln varit för dig?

“Jag tror att nyckeln har varit att jag inte har haft så hög svansföring utan att jag har hållit en ganska låg profil. Sen tror jag att det har varit viktigt att vara fokuserad på de uppgifter vi har fått. Ska man göra en glass så gör man en glass.”

Tom Flumé är inte helt ovan vid att synas och höras i media. I Podden Tvålkungen följde Gunnar Harrius från Monopol Media honom under hans första år som entreprenör. Lyssnarna fick bland annat höra om hans problem med att finansiera verksamheten. 

Nu får du en miljoninvestering, vad innebär det för dig och bolaget?

“Det finns en affärsplan redo som är färdig att rullas ut. Vi ska anställa en person till men framförallt ska det bli spännande att jobba med Gunilla (von Platen, reds anm). Hennes känsla för detaljer och vad konsumenterna vill ha.”

Hon framstår som ganska hård i TV. Är hon det?

“Hon är stenhård, det är en hårdkokt kvinna. Det positiva är man får raka frågor och måste ge raka svar. Det passar mig bra.”

Vad är ditt mål med entreprenörskapet – ska du bli snuskigt rik?

“Haha, jag är faktiskt helt ointresserad av pengar, det är min stora akilleshäl som entreprenör. Jag är en sportkille och målet för mig är att vinna. Det ekonomiska resultatet blir mer av en poängställning då.”

Vad är din största lärdom av den här resan?

“Att inte springa bredvid cykeln, alltså att inte överkompensera och göra saker mer komplicerade än vad de är.”

Läs mer