Sök

Skatteverket granskar matbuden: "Omfattande fusk"

FoodoraUber EatsMatleveranstjänst

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Drar igång stor granskning.

Foodora, Uber eats, Bolt, matbuden är nästan fler än elsparkcyklarna i de svenska storstäderna och bolagen bakom har skördat stora framgångar de senaste åren. Men det har inte varit utan kritik. Vi på Breakit visade bland annat i ett stort reportage hur lite betalt Foodora-buden får för ett par år sedan. 

Nu lägger Skatteverket också ett vakande öga på matbudsbolagen. Nu drar man igång en stor granskning av bolagen efter att en pilotstudie visat på omfattande medvetet fusk men också omedvetena fel. Att det är så billigt att få mat hemkörd kan vara boven i dramat enligt Skatteverket.

"Med ett så lågt pris är risken stor att skatter och avgifter inte betalas som de ska", säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av kontrollen på Skatteverket.

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att de har börjat med kontrollerna och bland annat hittat oredovisade inkomster, osanna fakturor och oredovisade löner. Myndigheten misstänker också att det finns aktörer som hjälper till med upplägg som gör att det går att undvika skatt. 

"Det kan vara svårt att veta vem som verkligen har arbetat"; säger Emma Lindmar Viberg.

"Kontant betalning förekommer mellan budföretagen och budet och flera matbud verkar dela på såväl bankkonto som inloggningsuppgifter till plattformen. Vi befarar att människor med svag position på arbetsmarknaden utnyttjas."

Skatteverkets kontroll kommer pågå under 2022. Resultaten kommer sedan att presenteras i en rapport

Läs mer