Sök

Tessin om nya lånesatsningen: "Bankerna är för krångliga"

Tessin

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Första crowdlendingprojektet för fastighetsstartupen blir finansiering till byggandet av tre lekland.

I somras kunde Breakit berätta att Tessin, som har Nordens största crowdfundingplattform för fastighetsprojekt, slagit nordiskt rekord i rest crowdfundingkapital.

På 24 timmar fick ett fastighetsprojekt som rörde 10-15 radhus i Aspudden i Stockholm in 13 miljoner kronor.

Nu ger sig startupen även in i crowdlending, som innebär att personer via plattformen lånar ut pengar till fastighetsbolagen mot en ränta.

“Vi har hittills enbart jobbat med aktiebaserad crowdfunding. Men nu har det dykt upp ett intresse även på lånesidan”, säger bolagets vd Jonas Björkman och fortsätter:

“Egentligen handlar det om att bankerna är ganska långsamma och krångliga när det kommer till fastighetsutvecklingsprojekt”.

Räntan betalas vanligtvis ut när projektet är klart.

I nuläget har Tessin 11.000 användare på sin plattform. Förra året hade bolaget, som grundades 2014, enligt egna uppgifter en omsättning på runt 2,5 miljoner kronor.

Den första crowdlendingkampanjen blir byggandet av tre lekland.

“Vi siktar på att crowdlending ska kunna stå för 100 miljoner kronor av de totalt 200 miljoner som vi hoppas kunna resa via plattformen under 2016”, säger Jonas Björkman.

Hittills har Tessin finansierat 12 projekt, på mellan 2,5 och 20 miljoner kronor. Bolaget är grundat av Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma och delägs av Stronghold Invest, som har dotterbolagen Newsec, Niam och Datscha och NFT Ventures.

Läs mer