Sök

HappyLife vill bryta ensamheten för äldre (och ge ungdomar jobb)

HappyLife

Gänget bakom HappyLife.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kan den här idéen bära?

Han hade funderat på det en längre tid, juriststudenten och entreprenören Muhib Lafta, hur skulle han kunna hjälpa äldre att få ett lite bättre socialt liv. 

“Jag har några äldre släktingar och har även många vänner som har släktingar som spenderar mycket tid ensamma i hemmet”, berättar han.

“En del hade kanske hittat någon som kunde hjälpa dem, men det var på ideell basis och det fanns begränsningar vad de kunde be dem om”. 

Då föddes idéen om HappyLife. 

Efter att han kontaktat Elis Hodzic, som pluggar på Handels och som han bara känt i ett par veckor, och även fått med sig Alexander Lindell på tåget körde de igång. 

HappyLife har byggt en plattform där du som äldre person (65+) kan boka in olika tjänster. Det kan till exempel handla om matlagning, att följa med på läkarbesök eller att hjälpa till att få ordning på internet. De som beställer tjänsten  får sedan 400 kronor per tillfälle, något som efter RUT blir 200.

“Men vi vill inte ersätta hemtjänsten, vi ser oss i stället som ett komplement till dem”.

Efter besöket skickas en rapport ut till anhöriga om hur besöket har gått, hur personen mår och vad man har gjort.

I andra änden av plattformen finns ungdomar, över 18 år och utvalda för att vara pålitliga och duktiga av HappyLife. De får en möjlighet att jobba med något meningsfullt och tjäna en slant.

“Vi la ut en efterlysning efter folk som ville jobba i två lokala Facebook-grupper i Uppsala och fick 30 ansökningar på en halv dag”, berättar Muhib Lafta.

“Vi är väldigt noggranna med vilka som får jobba och gör bakgrundskontroller.”

Trots att de bara har varit igång i ett par veckor har de redan fått en investering. Det är välfärdsbolaget Ung Omsorg som satsar 500.000 kronor på HappyLife och som dessutom ska hjälpa till som konsulter. 

I dagsläget finns HappyLife bara i Uppsala. Men redan står 30 kunder på väntlistan i Lund och Malmö (där Alexander Lindell bor).

“Vi kommer att bygga vidare på plattformen med målet att det ska bli som ett “uber för hemtjänst. Det ska gå att beställa en tjänst och kunna få hjälp nästan direkt”, säger Muhib Lafta.

Sedan tidigare finns också bolaget Gubbe som erbjuder en liknande tjänst i Sverige.

Läs mer