Sök

Entreprenören och investeraren Shori Zand: “Många bolag tar in för mycket pengar för snabbt"

Avesina HealthcareAvesina Investment GroupInvesterare
Shori Zand, aktuell med boken "Den udda fågeln". Foto: press.

Shori Zand, aktuell med boken "Den udda fågeln". Foto: press.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Shori Zand, investerare och entreprenörer bakom vårdkoncernen Avesina, är aktuell med en ny bok.

I en intervju med Breakit berättar hon om hur hon hoppas inspirera andra att våga starta eget – samtidigt vill hon uppmärksamma bristerna hon ser i det nya näringslivet.

“I dag finns det många bolag som växer väldigt fort. De tar in alldeles för mycket pengar för snabbt och bränner pengarna lika snabbt. Det är inte hållbart”, säger Shori Zand.

Entreprenör, vd och investerare. Profilen Shori Zand har gjort sig känd för flera meriter. Bland annat har hon tidigare grundat och byggt upp vårdkoncernen Avesina Healthcare där hon också var vd under många år. När bolaget såldes 2015 hade det mer än 1400 anställda. Zand har även haft styrelseuppdrag för Svenskt Näringsliv. 

Nu är hon aktuell med en ny bok, Den udda fågeln. I boken berättar hon om att integreras i Sverige, sitt entreprenörskap och bolagsbyggande och om makten i näringslivet. Nu hoppas hon att boken ska inspirera andra.

“Genom att visa vad jag har uppnått, som flykting från Iran och kvinna från en helt annat kultur, går det ändå att bygga bolag. Jag hoppas att det ska inspirera andra som vill starta eget att våga ta steget”, säger Shori Zand.

När Zand sålde vårdkoncernen startade hon investmentbolaget Avesina Investment Group, där hon idag är styrelseordförande. Hon har i tillägg en rad andra styrelseuppdrag i bolag hon har klivit in i. 

Vilka typer av bolag investerar du i?

”Det enda som jag inte investerar i är fastighet och bank, för det förstår jag mig inte på”, säger Shori Zand och skrattar. 

Hon fortsätter: 

"Självklart går jag och mitt bolag inte in i alla typer av bolag utan främst inom de områden vi har erfarenhet utav och kan bidra, bland annat inom medtech, service och välfärdsbolag. Men det är viktigt att grundaren är ute efter smart kapital”.

Vad syftar du på med ”smart kapital”?

”När bolag söker pengar från investerare är det ofta för att växa eller växla upp verksamheten på något sätt. Och kapital för mig när det kommer till investeringar är inte endast pengar, utan även kunskap, nätverk, mentorskap och en tydlig struktur. Allt det behövs för att ett bolag ska nå framgång. Och vi går aldrig in som en passiv investerare, utan vi vill bidra med alla de här delarna. Det gör också att det blir mer långsiktigt hållbart för oss att vara ägare i bolag.”

Hon tillägger ett konstaterande om att näringslivet har förändrats mycket de senaste åren, inte minst när det gäller investeringar. 

”I dag finns det många bolag som växer väldigt fort. De tar in alldeles för mycket pengar för snabbt och bränner också pengarna lika snabbt. Det är inte hållbart. Grundare måste ha den insikten, att det får ta tid att bygga bolag, för att vi ska vara intresserad av att investera. Man måste ha respekt för kapital”, säger Shori Zand.

Samtidigt menar hon att det saknas en tydlighet i det nya näringslivet som växer fram, en tydlig vision, som ”den gamla industrin” var betydligt bättre på. 

”Den nya generationen i näringslivet kan behöva lyssna på tidigare ledare för att lära sig mer om ledarskap.”

Hur menar du?

”Det måste finnas en tydligare vision om vad man vill uppnå och hur man vill göra det. I dag är det i vissa fall inte särskilt tydligt. Bolagsbyggande ska gå väldigt fort i dag, och man vill ha snabba resultat. Men vet man vad man egentligen siktar på i det långa loppet och sett till hur man med sitt bolag kan påverka en förändring i samhället?” 

Vad gör bolagen du är verksam i för att det ska finnas, som du säger, “tydlighet” i näringslivet?

”Vi är väldigt tydliga i vad vi vill åstadkomma och i vår vision. Men man kan så klart bli ännu tydligare och göra ännu mer.” 

Shori Zand tar även strid för jämställdhet, såväl inom sina olika uppdrag som i boken. 

“Vi kan inte uppnå jämställdhet genom att uppfylla siffror – se till att det är lika många män som kvinnor som sitter på stolarna näringslivet och i bolagsstyrelser. Det räcker inte. Det räcker inte heller med debatter, organisationer och priser för jämställda bolag. Vi måste ändra hela samhällets attityd i frågan. Och jämställdhet krävs också för att bolag ska vara ännu mer hållbara”, säger hon. 

Shori Zand

Aktuell med boken “Den udda fågeln”, Ekerlids förlag.

Shori Zand är entreprenör och grundare av vårdkoncernen Avesina. 

2015 startade hon investmentbolaget Avesina investment Group, där hon i dag är styrelseordförande. 

I tillägg har hon har fler andra uppdrag, däribland styrelseuppdrag för organisationen Svenskt Näringsliv och suttit i regeringens IT-råd.

Läs mer