Sök

Shoppingplattformen Campadre mot konkurs – skyller på inflationen och kriget

Campadree-handelBörs

Torsten Jansson och Ilija Batljan är investerare. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den börsnoterade e-handelskoncernen MBRS, med flera kändisar i ägarlista, ansöker om konkurs för dotterbolaget Campadre, som står för en stor del av omsättningen.

Beslutet motiveras med konsekvenserna av inflationen och kriget i Ukraina.

MBRS är resultatet av flera samgående under hösten. Först förvärvade det börsnoterade We are spin Dye klädmärket Odd Molly. Därefter slogs bolaget ihop med kläd- och e-handelsgruppen Best of Brands. Därefter uppstod MBRS Group, noterat på NGM Nordic SME. 

I samgåendet med Best of Brand ingick shopping- och medlemsplattformen Campadre som säljer rabatterade produkter inom framför allt mode och heminredning. Campadre står för cirka 27 procent av koncernens omsättning på nästan 240 miljoner kronor och som nu ser ut att gå i konkurs. 

Campadres ekonomiska utveckling har, enligt MBRS, förvärrats kraftigt under 2022.

“Campadre har sett en vikande utveckling som kraftigt förvärrats de senaste månaderna till följd av förändrade kundbeteenden i ljuset av coronapandemin, köpkraftsminskning till följd av ökade energi-, mat- och drivmedelspriser, höjda räntor samt minskat utbud av tillgängliga överlager. Det fasansfulla Ukrainakriget har ytterligare förvärrat utvecklingen och vi ser ingen tendens till snar förbättring", skriver MBRS om konkursansökan i ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagskvällen. 

"Ohållbar för koncernen"

Likviditetssituation för Campadre beskrivs som “ohållbar för koncernen” och styrelsen såg inget annat alternativ än att ansöka om konkurs för Campadre.

MBRS betonar att de övriga delarna av koncernen är “sunda” och att de har en positiv ekonomisk utveckling. 

MBRS aviserade en emission om 50 miljoner kronor i slutet av 2021. Den fick stöd av fler kända näringslivspersoner, däribland Pelle Törnberg (tidigare vd för Metro och Kinnevik-veteran) Torsten Jansson (vd och storägare i New Wave), Ilija Batljan (fastighetsmagnat på Stockholmsbörsen), och Patrik Tillman (tidigare ordförande i Odd Molly).

“Detta är ett stort steg i att skapa en ledande e-handelsaktör inom livsstilssegmenten Fashion, Home och Beauty kombinerat med Fashion Tech och vi har nu en mycket stark plattform att fortsätta driva organisk tillväxt kombinerat med förvärv" sa Pelle Törnberg, som var största aktieägare i Best of Brands, vid den tidpunkten. 

Så sent som den 24 mars stängdes emissionen och det stod då klart att bolaget kommer att tillföras netto (efter avdrag för emissionskostnader) cirka 45 miljoner kronor. 

I ägarkonstellationen finns även Patrik Hanell, näringslivsprofil i Västsverige och ordförande i fotbollsklubben Falkenbergs FF, samt Göran Härstedt som är Torsten Janssons parhäst i New Wave och vice koncernchef där. 

Patrik Hanell och Pelle Törnberg gick in i Campadre 2015, något som rapporterades av Breakit.

Läs mer