Sök

LISTA: 14 nya miljardärer varje månad – miljardärsboom i Sverige (här är namnen)

SpotifyKingMiljardär

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det har skett en enorm ökning av miljardärer i Sverige under pandemin. Hela 14 nya miljardärer varje månad i snitt, visar en kartläggning från journalisten Andreas Cervenka.

Bland personerna på listan finns många techentreprenörer.

Antalet miljardärer i Sverige ökade i snabb takt under pandemiåren. Från slutet av 2019 till sista juni 2021 skapades 14 nya miljardärer varje månad. Vilket innebar att det totala antalet ökade från 336 till 542 personer. Tillsammans var den här skaran människor då goda för 3.514 miljarder kronor, en fördubbling på två år. 

Det visar en materialet som Aftonbladet-journalisten Andreas Cervenka har tagit fram, och som har publicerats både i en bok och i artiklar på sajten

Den stora ökningen hänvisas till kraftiga börsuppgångar under pandemin, tillsammans med värdeökningar på fastigheter och techbolag.

Bland de flera hundra miljardärerna på listan återfinns så klart många redan kända namn, där topp tio utgörs av exempelvis Stefan Persson på 150 miljarder kronor, Märit Rausing på 130 miljarder, Carl Bennet på 76 miljarder och Roger Akelius på 85 miljarder.

Men på listan återfinns också en rad namn i den svenska techsfären. Personer som Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek befinner sig högt upp, liksom Klarnas grundare Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski. Den tredje Klarna-grundaren Niklas Adalberth, som har startat impact-stiftelsen Norrsken, befinner sig betydligt längre ned på listan.

Den värmländske spelentreprenören Lars Wingefors, Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström och Minecraft-skaparen Markus Persson kvalar alla in bland de 50 rikaste på listan. Tillsammans med exempelvis Ax:son Johnson-koncernens Antonia Ax:son Johnson och Databricks Ali Ghodsi.

Vi hittar även en del oväntade namn bland miljardärerna. Exempelvis Youtubern FelixPewdiepieKjellberg. Även Tink-grundaren Daniel Kjellén, vars bolag förvärvats av Paypal, kliver in på listan, tillsammans med King-bekanta Thomas Hartwig, Lars Markgren och Patrik Stymne. Även Creandum-investerarna Johan Brenner och Staffan Helgasson tar sig precis in på listan. Alla uppges de ha en förmögenhet på 1 miljard kronor vardera.

“Pewdiepie är ju lite av ett specialfall, men hans bolag har ju drygt 500 Miljoner kronor i eget kapital. Därutöver finns det förstås ett värde i både hans varumärke och det stora antalet följare”, skriver Andreas Cervenka i ett mejl till Breakit.

Andreas Cervenka, som är aktuell med boken Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika där uppgifterna i artikeln kommer ifrån, lyfter också fram hur de svenska miljardärerna står sig i jämförelse med flera andra länder.

Exempelvis att antalet svenska dollarmiljardärer, 81 till antalet i juni 2021, tillsammans har en förmögenhet som motsvarar 49 procent av Sveriges BNP. Jämfört med exempelvis 30 procent i Ryssland. 

Det går också åtta dollarmiljardärer per en miljon invånare. Vilket kan jämföras med 1,8 i USA eller 1,4 och 1,1 i Danmark respektive Finland.

I framtagandet av listan har Andreas Cervenka bland annat använt sig av publika aktieinnehav, siffror från Bolagsverket, andra källor och även egna uppskattningar baserat på tillgänglig information.

30 Miljardärer från listan som omskrivits i Breakit:

Antonia Ax:son Johnson, Ax:son Johnson-koncernen, 64 miljarder

Martin Lorentzon, grundare av Spoitfy, 51 miljarder

Daniel Ek, vd och grundare i Spotify, 39 miljarder

Victor Jacobsson, medgrundare Klarna, 33 miljarder

Lars Wingefors, grundare spelföretaget Embracer, 30 miljarder

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna, 28 miljarder

Niklas Zennström, grundare Skype, Atomico Ventures, 20 miljarder

Ali Ghodsi, grundare och vd it-bolaget Databricks, 16 miljarder

Markus Persson, grundare Mojang, skapare av Minecraft, 14 miljarder

Lennart Ågren, vd och grundare Svea Ekonomi, 7 miljarder

Ilija Batljan, vd och grundare Samhällsbyggnadsbolaget, 7 miljarder

Joel Eklund, ägare tandvårdsföretaget, TePe 7 miljarder

Niklas Adalberth, medgrundare Klarna, 6 miljarder

Fredrik Wester, grundare spelutvecklaren Paradox, 6 miljarder

Jacob Porser, Mojang, skapare av Minecraft, 5 miljarder

Åsa Christina Riisberg, partner EQT, 4 miljarder

Kjell Arvidsson, storägare it-bolaget Sinch, 4 miljarder

Sebastian Knutsson, medgrundare King, 3,5 miljarder

Sophie Stenbeck, delägare Kinnevik, 3 miljarder

Felix “Pewdiepie” Kjellberg, influencer, 1 miljard

Daniel Kjellén, grundare Tink, fintech, 1 miljard

Thomas Hartwig, medgrundare King, 1 miljard

Lars Markgren, medgrundare King, 1 miljard

Patrik Stymne. tidigare ägare i King, 1 miljard

Emil Eifrem, vd Neo4J, databaser, 1 miljard

Johan Brenner, grundare Creandum, 1 miljard

Gustav Söderström, forskningschef Spotify, 1 miljard

Alex Norström, produktchef Spotify, 1 miljard

Toni Petersson, vd Oatly, 1 miljard

Staffan Helgesson, Creandum, 1 miljard

Martin Carlesund, vd Evolution Gaming, 1 miljard

Läs mer