Misstänkt bluff - svenskar fick in miljoner till "mänskliga gälar"

Triton Gills
Misstänkt bluff - svenskar fick in miljoner till "mänskliga gälar"

Foto: Triton Gills/Indiegogo

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Triton Gills betalade tillbaka alla pengar efter omfattande kritik. Nu har kampanjen startats om - med nytt budskap.

För några veckor sedan lanserade bolaget Triton Gills sin kampanj på crowdfundingsajten Indiegogo. Tre stockholmsbaserade personer sade sig ha hittat en teknik för “artificiella gälar”. Det handlar om ett särskilt filter som ska kunna skilja ut syret från vattnet så att man inte behöver en syrgastank för att andas under vattnet.

Kampanjen hajpades snabbt och på kort tid samlades närmare 1 miljon dollar, alltså 8 miljoner kronor, in.

Sedan vaknade skeptikerna. Produkten sågades av experter både på flera olika tech- och nyhetssajter, som bland annat Techinsider och Gearjunkie.

Trovärdigheten ökar inte heller av att det dessutom inte verkar finnas något bolag relaterat till varumärket Triton Gills i Sverige, trots att kampanjen utgår från Stockholm. Grundarna har inte heller skrivit upp det på sina Linkedin-profiler.

Sedan försvann kampanjen plötsligt och alla pengarna betalades tillbaka. Nu har en ny kampanj satts upp med en ny produktbeskrivning och en förklaring från gänget bakom.

“Efter lanseringen har vi velat hemlighålla vår innovativa teknik eftersom den är så viktig för vår framgång men efter att ha tänkt igenom det tror vi nu att det är ännu viktigare dela med oss av detaljer kring hur produkten fungerar”, skriver personerna bakom, i ett långt meddelande till sina finansiärer.

Istället för att man bara andas med hjälp av filtret som redan har presenterats avslöjar Triton nu att man även drar nytta av behållare med flytande syre för att konsumenten ska kunna andas över tid.

De många sågningarna har dock inte avskräckt Indiegogo-användarna. Med den nya kampanjen har bolaget på bara tre dagar fått in över 2 miljoner kronor.

Det är den andra större svenska crowdfundingrundan på ett år som läggs ned tillfälligt. Förra året blev rakhyveln Skarp av med sin runda på Kickstarter.

Breakit har sökt bolagets representanter för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER