Sök

Stayhard-grundaren Joakim Naumburgs sorg efter nedläggningsbeslutet: “Känns ledsamt”

EllosStayharde-handel

Stayhard-grundaren Joakim Naumburg. Foto: Press/Faksimil

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

För 17 år sedan grundade Joakim Naumburg Stayhard.

För sju år sedan sålde han sina sista aktier och i tisdags fick han höra att hans skapelse kommer somna in i slutet av sommaren.

Tidigare i veckan kom det överraskande (åtminstone för en utomstående betraktare)  beskedet att Ellos ska avveckla e-handelsbutiken Stayhard. Verksamheten ska vara avvecklad i slutet av augusti. 

Grundaren Joakim Naumburg tog emot beslutet med stor sorg. 

“Att få höra nyheten om att Ellos beslutar att lägga ner Stayhard känns väldigt tråkigt. Både för mig på ett personligt plan, men även för alla drivna kollegor som under åren hjälpt till att bygga upp bolaget och varumärket. Jag är glad för den resan vi gjorde, från källaren till att bli en ledande aktör med lönsamhet hela vägen från start”, säger han till Breakit.

Han sålde 70 procent av aktierna i Stayhard till Ellos sommaren 2014 och resten avyttrades året därefter. Vid tidpunkten för den första försäljningsomgången var Stayhard lönsamt. 

“Jag har inte haft mycket kontakt med ägarna sedan jag sålde bolaget, men det känns ledsamt att Ellos inte lyckades förvalta det vidare och nu väljer att avveckla”, säger grundaren Joakim Naumburg.

Vd:n: “Undersökt flera alternativ”

Frågan är om Ellos har försökt sälja bolaget, och varför ingen köpare har hittats. 

“Vi har undersökt flera alternativ och kom till slut fram till beslutet att avveckla Stayhard av strategiska skäl. Vi ser att det finns ett värde i verksamheten som vi kommer fortsatt att omhänderta inom Ellos Group i annan form”, skriver Ellos vd Hans Ohlsson i ett mejl till Breakit. 

Svaret till varför ingen köpare nappade hittas troligen i bolagets resultaträkning. För drygt tre år sedan, 2018, uppgick omsättningen till 154 miljoner kronor. Det hade krympt till 117 miljoner 2020. Då uppgick rörelseresultatet till -15,8 miljoner kronor. 

Pengarna från Stayhard-försäljningen använde Joakim Naumburg som grundplåt till det investeringsbolag som han driver i dag, Relate Invest. Där finns ett tiotal innehav, däribland Lombok Invest som bygger upp en entreprenörsby, “Tampah Hills”, på den indonesiska ön Lombok.

Joakim Naumburg har utöver att investerat i bolaget bakom projektet köpt en tomt på Lombok. 

“Tanken är att vi ska bo där under vinterhalvåret”, säger han om husplanerna.

LÄS MER: Han plockar in nya miljoner till sitt “mini-Silicon Valley” i tropikerna

Läs mer