Sök

Tunga tech-grundarnas kritik mot media: ”Väldigt bitter eftersmak”

Voi

Sebastian Siemiatkowski och Fredrik Hjelm. Foto: TT/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Det behövs en ”Glassdoor för journalister” – en plattform där personer och organisationer som omskrivs har en chans att svara på ett ocensurerat sätt.
Det menar Voi-grundaren och tech-profilen Fredrik Hjelm som säger sig ha pratat ihop sig med Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.
"Journalister har frikort som andra i samhället inte har”, skriver Hjelm.


Det är i inlägg på både Linkedin som på Twitter som Fredrik Hjelm, grundare och vd på elsparkcykelbolaget Voi, framför idén om ett så kallat Glassdoor för journalister. 

Kort sagt skulle det alltså vara en plattform för att personer och organisationer som omskrivs ”har en chans att svara på ett ocensurerat sätt”, enligt Hjelms inlägg. 

Han skriver att han och och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski har diskuterat frågan och tror att det skulle bli flera positiva effekter av plattformen. 

”Journalister skulle bli rankade på hur ärliga de är i sitt innehåll”, skriver han om plattformen som han beskriver i inläggen.

Han menar att de konsumenter som vill kan få båda sidor av en berättelse och personen som media skrivit om kan får en ”rättvis chans” att svara. Ytterligare en positiv aspekt han nämner i inlägget är att “ärliga medier” borde dra nytta av det och kan välja att delta, och om de inte väljer att delta borde det i sig vara en varningssignal. 

Twitter utvecklar han sina tankar. Där beskriver han att plattformen skulle styras av public service eller en opartisk organisation. I tråden som följer skriver han bland annat att både han och Sebastian Siemiatkowski gjort hundratals intervjuer och att flera av dem har haft en ”väldigt bitter eftersmak.”

”Ni har haft en bra och ärlig pratstund, godkänt citaten/sammanhanget och journalisten tar en helt motsatt vinkel, rubrik eller liknande när de publicerar. Ofta sensationell och ’clickbaity’”, skriver Hjelm i Twittertråden. 

Breakit söker Fredrik Hjelm.

Läs mer