Sök

Adam Wyden köper ännu mer – nu är han störst i Cdon

Cdone-handelBörs

Adam Wyden. Foto: Pressbild/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Han ligger många miljoner back, men ger sig inte.

Amerikanen Adam Wyden och hans firma ADW är nu största ägare i e-handelsbolaget Cdon.



Det är ny ägarstatistik i tjänsten Holdings som visar att Adam Wyden under det första kvartalet köpt ytterligare 128000 aktier, en investering på i runda tal 40 miljoner kronor. 

Hans ägarandel ökar därmed från nästan 23 till knappt 25 procent. 

Därmed är han (egentligen hans firma ADW Capital Management) nu e-handelsbolagets största ägare. Rite Ventures, som kontrolleras av bland andra Christoffer Häggblom och Peter Lindell, hittas nu på andra plats med drygt 24 procent. 

ADW gick in i Cdon för lite mer än ett år sedan, och åtminstone delvis tack vare hans intensiva köp aktiesteg kursen brant, från 250 till nästan 1000 kronor. 

Därefter började aktien att dala och när Breakit fick tag på honom sommaren 2021 låg ADW flera hundra miljoner back i Cdon, han var han irriterad och skyllde på “svenska småspararmyror”. Därefter blev från vissa håll han kallad “Myrjägaren” på Twitter. 

Ökat i flera omgångar

Vid den tidpunkten ägde han cirka 15 procent av aktierna och han har ökat i flera omgångar sedan dess. 

“Det kommer finnas plats för många marknadsplatser”, sade Adam Wyden till Breakit apropå varför han gillade Cdon och angående det eventuella hotet från Amazon.

Cdon-aktien har haft det tufft under 2022 och backat med 22 procent, trots en häftig uppgång under den senaste veckan. På onsdagen stängde den på 367 kronor.

Bolaget redovisade sitt fjärde kvartal i mitten av februari och av rapporten framgick att omsättningen backat med 32 procent. Dessutom gjorde Cdon förlust och resultatet tyngdes av kostnader förknippade med det bedrägeri som upptäcktes på plattformen i slutet av 2021. 

Så kommer Cdon kunna vända utvecklingen under 2022? Den som söker svaret på den frågan kan notera att Cdon:s finländska motsvarighet, Verkkokauppa, vinstvarnade för 2022 på onsdagskvällen. Bolaget, som omsätter nästan 6 miljarder kronor, hänvisade bland annat en ökande avmattning i efterfrågan hos konsumenterna på grund av den ryska invasionen i Ukraina. 

Läs mer