Sök

Bekräftat: Altor har sålt i Revolutionrace – så blev priset

Revolutionracee-handelBörs

Pernilla Nyrensten, vd Revolution Race. Foto: TT/Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den försäljningsprocess som blev känd på tisdagskvällen är nu klar.

Revolutionrace största ägare Altor sålde för 468 miljoner kronor.

Det var på tisdagskvällen det blev känt att riskkapitalbolaget Altor ville sälja cirka 6 miljoner aktier, eller drygt 5 procent, i Revolutionrace, i en försäljningsprocess som ett par investmentbanker skötte och som inleddes strax efter klockan 17.30 när Stockholmsbörsen stängde. 

Nu står det klart att Altor sålde sina aktier för 78 kronor styck. Aktien stängde på lite över 83 kronor på tisdagen. Det innebär att rabatten, som brukar uppstå i den här sortens transaktioner, landade på 6 procent.

Okända köpare

Vem som köpte Altors aktie är inte känt annat än att det handlar om professionella investerare. Exakt vilka kommer inte synas förrän det kommer ny ägarstatistik om en knapp månad. 

Affären innebär att riskkapitalbolagets ägarandel minskar från drygt 36 till 31 procent. Altor kommer därmed även i fortsättningen vara Revolutionrace största ägare. Grundarparet Pernilla Nyrensten (vd) och Niclas Nyrensten äger 26,5 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Aktien i Revolutionrace, ofta förkortat RVRC,  noterades på Stockholmsbörsen i början av sommaren 2021 och inför noteringen kostade en aktie 75 kronor. På tisdagen stängde den på 83 kronor. Bolaget har ett börsvärde om 9,4 miljarder kronor och därmed ett av Sveriges högst värderade e-handelsbolag. 

Altors minskning sker samtidigt som e-handlare enligt flera vittnesmål har börjat klämmas från två håll: stigande kostnader och något mer avvaktande konsumenter. 

Revolutionrace, som säljer sina färgglada sport- och fritidskläder endast via e-handel och då direkt till konsumenten, omsatte cirka 392 miljoner kronor under det andra kvartalet (oktober till december) i bolagets brutna räkenskapsår.

Den 10 maj väntas bolagets rapport för tredje kvartalet. När den är släppt är Altor fritt att sälja igen. Då har en ny inlåsningperiod löpt ut.

Breakit släppte nyligen en stor rapport om Sveriges mest värdefulla e-handlare – läs den här.

Läs mer