Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman kan (kanske) sälja sitt padelimperium: “Pågår dialog”

Padel

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Artisten Måns Zelmerlöw och det före detta tennisproffset Jonas Björkman kan vara på väg att sälja sitt padelimperium.

“Det finns en spännande logik”, säger PDL:s vd Hanna Graflund Sleyman till Breakit.

Under veckan har Breakit från flera håll nåtts av uppgifter om att padelhallsbolaget PDL är till salu. Under arbetet med att kontrollera uppgifterna har det visat det sig att en annan mediaaktör har legat flera steg före. 

I slutet av förra veckan rapporterade nämligen den nischade nyhetssajten Padel Direkt att försäljningen av PDL snart kommer presenteras. Sajten namngav till och med den sannolika köparen: Padel United. 

Enligt Padel Direkts källor ska det röra sig om en affär i “miljardklassen”. Padel United ville då inte kommentera uppgifterna. 

Men nu lyfter vd:n på locket. 

“Det pågår en dialog om ett samgående mellan PDL och Padel United, det finns en spännande logik i ett sådant eventuellt samgående. Det är många saker som ska falla på plats innan vi kan ge slutgiltigt besked om detta blir av eller inte”, säger PDL:s vd Hanna Graflund Sleyman till Breakit. 

Om affären går i lås kommer den nya koncernen ha omkring 100 padelanläggningar i Sverige och ytterligare ett gäng utanför hemmamarknaden. Det kan ställas mot att det fanns totalt drygt 600 padelanläggningar i Sverige i slutet av 2021.

PDL grundades 2015 av Måns Zelmerlöw (ibland kallad Mums-Mums), Jonas Björkman, det tidigare hockeyproffset Jonas Andersson samt Henrik Söderberg och bolaget var tidigt ute på den svenska padelmarknaden. Då, vid bildandet, hade sporten inte alls lika många utövare som idag. 

Konkurrenten (och nya ägaren?) Padel United grundades något år senare, 2018, av bröderna Markus och Rikard Hellqvist. Bolaget har under de senaste åren varit aggressiva på förvärvsfronten och bara under 2021 togs följande aktörer upp i koncernen: Padelverket, Padel Crew, Padel Center, Ultimate Padel, Padel Royale, Court1, Go Padel UK (Storbritannien), PadelLab (Tyskland), Padel House (Finland) samt Padel Park (Finland). 

I slutet av 2021 investerade investeringsbolaget Coeli Private Equity i Padel United och enligt uppgifter till Breakit är det Coeli som är drivande i affären. 

PDL Group har idag runt 560 banor i 75 padelanläggningar, de allra flesta i Sverige men bolaget har även påbörjat en expansion till Norge, Finland, Danmark och Schweiz. 

Tuffare tider

I slutet av februari rapporterade Göteborgs-Posten att många padelhallar i västra Sverige hade fått det tuffare att fylla hallarna, uppgifter som Breakit då refererade

Redan förra sommaren fanns det tecken på att bokningstrenden hade passerat en topp och branschkällor uppger nu för Breakit att konsolideringsvågen är i full gång samt att mindre seriösa aktörer är väg att stänga i de orter som haft flest hallar per invånare.

Utöver PDL och Padel United dominerar relativt nybildade Ledap den svenska marknaden. Bolaget, som backas av riskkapitalbolaget Triton, förvärvade bland andra We Are Padel under 2021.

Läs mer