Elon Musk efter succén: Tesla ska öppna en ny fabrik i Europa

Elon Musk efter succén: Tesla ska öppna en ny fabrik i Europa

Foto: Flickr/Tesla Club Belgium

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den nya Tesla-bilen kommer att kännas som ett rymdskepp och bolaget kommer att öppna en ny fabrik i Europa. Det avslöjade grundaren Elon Musk i helgen – på Twitter.

Efter förra veckans lansering av av Teslas nya bil Model 3, som beskrivs som en ”budgetbil” i jämförelse med de tidigare Tesla-modellerna, har bolagets grundare och vd Elon Musk varit minst sagt aktiv på det sociala mediet Twitter. 

Grundaren har bland annat delgivit sina följare att bolaget sedan uppvisningen av bilen tagit emot hela 276.000 beställningar.

Men Elon Musk har inte bara ägnat tid på Twitter åt att skryta om höga beställningsnummer. Under gårdagskvällen och helgen har PayPal- och SpaceX-grundaren även passat på att besvara Tesla-fansens frågor om nya bilen och bolagets affär.

Musk avslöjande bland annat att han inte hade förväntat sig den här typen av intresse för den nya bilen - att beställningsantalet snarare skulle vara en fjärdedel, möjligtvis upp till hälften, av dagens siffror.

Elon Musk twittrade vidare att Tesla kommer att skicka ut ”presenter” till personerna som stod i kö vid Tesla butiker för att kunna förbeställa den nya bilen. 

”Jag trodde att 20-30 personer per butik skulle köa, inte 800. Presenter är på väg.”

”Vi kommer att skicka någonting till alla som har beställt, men en extra present till de som stod i de galet långa köerna.”

Så här såg det exempelvis ut i Silicon Valley.

Men alla jublade inte på Twitter. Bilens avskalade instrumentbräda fick exempelvis motta viss kritik.

Elon Musk svarade dock att det kommer att ”kännas vettigt” efter att nästa del av bilen presenteras – instrumentbrädan i uppvisningsbilen är nämligen inte densamma som i slutprodukten.

Entreprenören, som även driver rymdbolaget SpaceX, jämförde även styrsystemet med att ”det känns som ett rymdskepp.”

Frågan är dock om Tesla kommer att lyckas leverera alla bilarna i någorlunda god tid. Enligt grundaren kommer Tesla tvingas att "tänka om vad gäller produktionsplaneringen”.

Enligt Financial Times har Tesla idag en produktionstakt på cirka 50.000 bilar om året. Bolaget har tidigare missat sina deadlines gång på gång.

”Med biltillverkning kan man inte bara öppna en kran. Du planerar och gör förutsägelser flera år i förväg, och bedömer volymerna med leverantörerna. Du kan rampa upp produktionen till en viss grad, men det är inte så att du kan fördubbla produktionen jämfört med vad du ursprungligen räknat på", skriver analytikern Jack Nerad på bilresearchbolaget Kelly Blue Book.

Elon Musk twittrade dock (såklart) att Tesla framöver kommer att bygga en fabrik i Europa för att möta efterfrågan.

Under onsdagen ska Elon Musk släppa en ny beställningsuppdatering på Twitter. Med tanke på att Teslas kunder hade hela söndagen (lokal amerikanska västkusttid) på sig att beställa bilar så tyder allt på att förhandsbeställningarna med råge kommer uppgå till över 100 miljarder kronor innan helgen är slut.

Hur många miljarder bolaget är uppe i på onsdag återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER